Video Mobiliteit

Wereldmerk in wording: zo wil ‘het nieuwe Lotus’ Porsche verslaan

Ooit was het automerk Lotus zo Brits als de Beatles. Sinds kort is het in Chinese handen en dat heeft – op vrijwel alle vlakken – enorme gevolgen. Het nieuwe Lotus profiteert enorm van moederbedrijf Geely en staat centraal in deze aflevering van De Ondernemer Onderweg.

Presentatie: Roland Tameling 26 april 2023

De felblauwe Lotus Emira op de stoep voor de studio van De Ondernemer Live trekt volop bekijkt op het Hilversumse mediapark. De even sierlijk als spraakmakend gelijnde sportwagen is pas net uit en nog heel zeldzaam in Nederland. Op dit moment is de Emira dan ook de enige Lotus die je in ons land kunt kopen, maar daar komt snel verandering in. Presentator Roland Tameling praat daarover met Diederik Reitsma, die de boodschap van het herboren Lotus namens het automerk verkondigt in Europa.

Sinds Lotus onder een Chinese eigenaar valt, werkt het iconische automerk aan een regelrechte revival. Het is Geely menens, vertelt Diederik: ,,De toekomst van Lotus is volledig elektrisch; deze Emira heeft een 400 pk sterke V6-motor en is ons laatste model met een verbrandingsmotor. In de zomer staat namelijk ons nieuwe paradepaard in de showrooms in de vorm van de Lotus Eletre, een 5.10 meter lange en volledig elektrische hyper-SUV.”

"In de zomer staat namelijk ons nieuwe paradepaard in de showrooms in de vorm van de Lotus Eletre, een 5.10 meter lange en volledig elektrische hyper-SUV"

Dat hyper slaat op de sportwagenprestaties die Lotus belooft voor de Eletre: het topmodel, de Eletre R, krijgt meer dan 900 paardenkrachten en sprint in 2,95 seconden vanuit stilstand naar 100 kilometer per uur. ,,We hebben dat afgelopen week al mogen voelen toen we op bezoek waren bij de fonkelnieuwe fabriek in het Chinese Wuhan. Je weet niet wat je meemaakt.”

Meer power dan Porsche

Om de strijd met concurrenten zoals Porsche, Tesla en Mercedes aan te kunnen, propt Geely de modellen van Lotus vol met de allernieuwste technologie. Daarmee moet de Eletre (net als de komende sportsedan en een compactere SUV) superieur worden aan hun rivalen, zegt Diederik. ,,Zo krijgt de auto een vooruitstrevend, inschakelbaar LiDar-systeem met sensormodules die op commando elektrisch tevoorschijn schuiven, waarmee de Eletre bovengemiddeld goed zelfstandig kan rijden. Ook wat de rekenkracht van de computers in de auto betreft loopt hij ver voor op de concurrentie.”

Zo wil Lotus een serieuzer automerk dan ooit worden. De kaarten lijken daarvoor gunstig geschud: het bedrijf uit het Engelse Hethel leverde vorig jaar niet meer dan 640 auto’s af, maar de doelstelling van Geely is om binnen een paar jaar naar een jaarlijkse verkoop van 150.000 nieuwe Lotus-modellen te groeien. Aan de Chinese slagkracht zal het niet liggen.

Eerdere afleveringen van De Ondernemer Onderweg bekijk je via deze link.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws