Nieuws Mobiliteit

DAF na coronadreun: ‘Vraag naar nieuwe vrachtwagens trekt aan’

Nog een klein stapje moet Van Doorne's Aanhangwagenfabriek (DAF) zetten om het productieniveau van voor de uitbraak van het coronavirus te evenaren. Sinds 1 november 2020 lopen 192 trucks per dag van de band. Toen DAF in maart de productie tijdelijk moest stilleggen vanwege het virus waren dat er dagelijks 200.

Peter Scholtes (AD) 20 januari 2021

DAF

Het optimisme van DAF illustreert dat een groot deel van de economie ondanks de pandemie weer goed draait. Foto: DAF

Sinds half november groeit de vraag naar nieuwe trucks, zegt Harry Wolters tegen AD. DAF noteert orders van transportbedrijven die eerder hun bestelling uitstelden. Bovendien zorgt het coronavirus voor toenemende kooplust van consumenten. ,,De wereldwijde vraag naar goederen en daarmee naar transport stijgt. Transporteurs willen hun wagenpark uitbreiden of deels vervangen”, merkt de DAF-topman.

DAF bekijkt hoe de productie kan worden verhoogd. Als gevolg van corona is meer afstand tussen medewerkers aan de productielijn gecreëerd. ,,Veiligheid en de gezondheid van de medewerkers staat voorop.”

"Sinds er duidelijkheid is over de handelsovereenkomst met de Europese Unie is de Britse transportsector aan een inhaalvraag bezig en ziet DAF de verkopen oplopen.”

Harry Wolters, President-Directeur DAF

Brexit vergt meer aandacht, geen last bij productie

Het optimisme van DAF illustreert dat een groot deel van de economie ondanks de pandemie weer goed draait. Al moest de Eindhovense vrachtwagenfabrikant in 2020 wel een flinke veer laten. DAF produceerde 46.600 trucks, zo'n 17.500 minder dan de ruim 64.000 in 2019. In Engeland kregen de verkopen een tik als gevolg van de onzekerheid over de brexit.

Sinds er duidelijkheid is over de handelsovereenkomst met de Europese Unie is de Britse transportsector aan een inhaalvraag bezig en ziet DAF de verkopen oplopen. De fabrikant heeft te maken met nieuwe douaneregels voor de invoer van onderdelen voor de trucks die in de Britse Leyland-fabriek worden gebouwd. ,,Het proces rond de invoer kost meer aandacht, maar we ondervinden er geen last van bij de productie", stelt Wolters.

Lees ook: DAF excelleert dankzij Brexit: uitverkocht in Engeland voor rest van het jaar

DAF marktleider Nederland

DAF heeft de ambitie om dit jaar een nieuw record te vestigen voor zijn marktaandeel op de Europese markt voor zware vrachtwagens. De lat ligt op 17 procent. Het huidige record van 16,6 procent dateert uit 2018. Over geheel 2020 komt DAF voor zover nu bekend op 16,3 procent uit. Met name in het tweede halfjaar is goed gescoord, onder meer zijn dankzij enkele orders van grote transportvloten.

DAF blijft marktleider in Nederland met een aandeel van 31,8 procent. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Polen, Hongarije, Bulgarije en Malta is de Eindhovense fabrikant de nummer één.

De verkopen buiten Europa vielen als gevolg van de coronaperikelen terug van 8.500 naar zo'n 6.000 in 2020. Onder meer met steun van vernieuwde truckmodellen hoopt de fabrikant dit jaar stappen te zetten in de richting van een verkooptotaal van 9.000 voertuigen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.