Nieuws Mobiliteit

'Slap milieubeleid overheid': fietszaak geeft zelf kilometervergoeding aan klanten

Het beleid van de overheid om in actie te komen voor het milieu, terwijl sommige oplossingen voor de hand liggen is een grote ergernis voor ondernemer Odette Oostindiën, initiatiefnemer en oprichter van QicQ. Toen ze hoorde van de plannen van het kabinet om de onbelaste kilometervergoeding te verhogen zonder nuances, werd het voor haar tijd om zelf in actie komen.

Van onze redactie 1 juni 2022

Fiets qicq kilometervergoeding

Nieuwe fietsers kunnen tot 4 cent per kilometer aan Bikecoins bij elkaar fietsen. Foto: QicQ.

Door de hoge brandstofprijzen heeft het kabinet besloten de onbelaste kilometervergoeding te verhogen van 19 naar 23 cent. Tegelijkertijd valt te lezen op de website van de Rijksoverheid dat de CO2-reductie van 50 procent niet gehaald gaat worden in 2030. Zijn de hoge brandstofprijzen een uitgelezen kans om het fietsen naar het werk te stimuleren. Zeker als je weet dat het woon-werkverkeer voor 20 procent bijdraagt aan de CO2-uitstoot? Ja, meent ondernemer Odette Oostindiën, initiatiefnemer en oprichter van QicQ.

Oostindiën: ,,Waarom dan niet de vier cent extra vergoeding inzetten om exclusief de fietser te belonen? Daarmee zou de beoogde CO2-reductie zomaar eens gehaald kunnen worden. Onze zuiderburen hebben bewezen dat een flinke financiële stimulans helpt om mensen op de fiets te krijgen.''

''Op zijn minst hoop ik dat we bedrijven kunnen stimuleren om ervoor te kiezen de verhoging van de onbelaste kilometervergoeding exclusief te laten gelden voor fietsers''

Odette Oostindiën, initiatiefnemer QicQ

Sterke financiële prikkels om fietsen naar het werk aantrekkelijker te maken

Iedereen die wel eens door de week met de auto België heeft bezocht, heeft ongetwijfeld de verkeersinfarcten rond Antwerpen, Brussel en Gent meegemaakt. Een onhoudbare situatie, besefte ook de Belgische overheid. Als onderdeel van het plan van aanpak voor dit probleem, zijn ze drie jaar geleden begonnen met de introductie van sterke financiële prikkels om het fietsen naar het werk aantrekkelijker te maken. En met succes zo is gebleken.

,,De e-bikes en vooral speed pedelecs zijn er sinds een aantal jaar niet aan te slepen. In België krijgen medewerkers 24 cent per kilometer onbelast vergoed, of ze nu op een eigen fiets of op een fiets van de zaak rijden, in het laatste geval ook zonder bijtelling,'' zegt Oostindiën.

Lees ook: Meer personeel op de fiets naar jouw bedrijf? Zo doe je dat

Bikecoins kunnen voor van alles gebruikt worden, van onderhoud tot accessoires

Vooralsnog begint het Bikecoin-programma met twee modellen speed pedelecs, geschikt voor een woon-werkafstand van 20 tot 40 kilometer. Nieuwe fietsers kunnen tot 4 cent per kilometer aan Bikecoins bij elkaar fietsen, gedurende de eerste drie jaar na aanschaf. Bij succes komen daar meer fietsen bij, ook e-bikes. De Bikecoins kunnen voor van alles gebruikt worden, van onderhoud tot accessoires, of als betaling bij de aanschaf of lease van een nieuwe fiets.

Oostindiën: ,,Ik hoop echt dat we met onze actie de overheid kunnen prikkelen. Op zijn minst hoop ik dat we bedrijven kunnen stimuleren om ervoor te kiezen de verhoging van de onbelaste kilometervergoeding exclusief te laten gelden voor fietsers. Beloon het fietsen en niet enkel de aanschaf van een fiets, en er komt een gedragsverandering”

Lees ook: Hoe Daan van Renselaar met Stella Fietsen stevig op groeikoers blijft

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws