Blog Mobiliteit

Pleidooi voor duurzaam ondernemen: 'Begin niet met voertuig, maar met de energie'

Duurzaam ondernemen heeft voor iedere organisatie een andere betekenis. Logistiek is voor veel bedrijven een van de grote speerpunten. 'Het is al lang niet meer modern om over te stappen op emissievrij rijden, in tegendeel: het is van essentieel belang. Wanneer je nu begint met oriënteren op zakelijk elektrisch vervoer, zou het zomaar eens kunnen dat je al te laat bent', schrijft Gert-Jan Jonker, general manager van Bluekens EV, in een gastblog.

Gert-Jan Jonker 21 januari 2022

Elektrisch vervoer vrachtwagen groen

Omdat er zoveel dingen zijn waar je op moet letten is het handig om een partner te zoeken die je kan adviseren. Foto: Shutterstock

Een duurzaam bedrijf voeren is ondernemen ten voeten uit. Niet afwachten wat er gebeurt, wat anderen doen en wat de overheid van je verwacht. Het is nu handelen en ontdekken. Dat is soms vallen en opstaan, maar wanneer je écht duurzaam wilt ondernemen moet je naast ambitie ook de wil hebben en de voortrekkersrol pakken. Wanneer je dat goed aanpakt, kan duurzaam ondernemen ook (nu al) een winstgevend verdienmodel zijn.

Daadwerkelijke drijfveren van je bedrijf: begin bij de ambitie

Voordat je ook maar gaat nadenken over elektrisch rijden is het belangrijk om na te gaan wat de daadwerkelijke drijfveren van de onderneming zijn. Wat wil je bereiken met elektrisch vervoer? Is duurzaamheid een kernwaarde van het bedrijf? Speelt er een externe uitdaging zoals bijvoorbeeld de vraag van klanten of de stad waar je vervoert?

'Omdat er zoveel dingen zijn waar je op moet letten is het handig om een partner te zoeken die je kan adviseren over het juiste EV-traject'

Daarna kun je gaan kijken wat de mogelijkheden zijn voor de onderneming. Dit verschilt enorm per organisatie. Soms zijn grote voertuigen noodzakelijk, maar moeten ze licht zijn omdat ze veel door de binnenstad rijden. Soms moeten de voertuigen stil zijn of helemaal geen fossiele brandstof gebruiken. Omdat er zoveel dingen zijn waar je op moet letten is het handig om een partner te zoeken die je kan adviseren over het juiste EV-traject. Bovendien scheelt dit een hoop tijd en kosten omdat je het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.

Hoe TDS en Red Je Pakketje emissievrij leveren in Nederland

Voorbeelden van een goed EV-traject zijn TDS en Red Je Pakketje. Beide partijen willen zo snel mogelijk volledig emissievrij leveren in Nederland.

Lees ook: De kilometerheffing vanaf 2030: wat zijn de gevolgen voor jou?

Vervoerder Top Delivery Services (TDS) ging opzoek naar een oplossing voor een opdrachtgever en kwam bij Bluekens EV uit. Er werd gekeken naar een oplossing, die niet alleen het duurzaamheids-aspect invult, maar ook toekomstbestendig is. Daaruit kwamen emissievrije trucks waarmee de milieudoelstellingen behaald kunnen worden. De trucks zijn naast duurzaam ook stil, veilig, licht en daarmee praktisch voor gebruik in drukke stadscentra.

Red Je Pakketje rijdt inmiddels met 105 nieuwe elektrische voertuigen door Nederland. Helemaal zonder CO₂-uitstoot en fossiele brandstoffen, met goedkopere energie en een stille elektromotor.

'Je ontkomt inmiddels niet meer aan elektrisch vervoer. Het is een ambitie van veel ondernemingen, maatschappelijk verantwoord en de consument eist het'

Gert-Jan Jonker, general manager van Bluekens EV.

Kijk ook naar slimme oplossingen voor de laadinfrastructuur

Elektrische voertuigen moeten ook opgeladen worden. Het lijkt misschien simpel door het voertuigen het stopcontact te stoppen, maar zo werkt het helaas niet. Voor ieder voertuig is andere laadinfra nodig. Bovendien raakt het stroomnet vol en hebben netbeheerders (soms jaren) de tijd nodig om het stroomnet uit te breiden.

Daarom is het aan te raden om een energiescan uit te voeren. Zo kijk je hoeveel en hoe vaak je rijdt en hoeveel stroom je daarvoor nodig hebt passend bij het juiste elektrische vervoer.

Voor TDS is er bijvoorbeeld ook gekeken naar slimme oplossingen voor de laadinfrastructuur. Op een van de locaties is daarom een zelfvoorzienende oplossing ontwikkeld waar tijdens het opladen gebruik wordt gemaakt van zonne-energie uit zonnepanelen.

Lees ook: Ploos van Amstel: 'Logistieke lat ligt bijzonder hoog in Nederland'

Elektrisch vervoer? Je ontkomt er als ondernemer niet meer aan

Je ontkomt inmiddels niet meer aan elektrisch vervoer. Het is een ambitie van veel ondernemingen, maatschappelijk verantwoord en de consument eist het. Het is alleen een grote verandering.

Daarom is de eerste stap een partij zoeken die je kan adviseren over het energiemanagement. Bijvoorbeeld met het doen van een energiescan. Begin tijdig met het traject en zoek direct samenwerking in de keten. Alleen zo kun je zorgen voor een gedragen traject en een beperkt financieel risico

Vanuit daar kun je verder groeien afhankelijk van de wensen en behoeften van de onderneming en het gebied waar vervoerd moet worden.

Lees ook: Interesse groeit voor deelsysteem elektrisch klusvervoer Mego Mobility

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws