Nieuws Mobiliteit

Japanse merken Sony en Honda bouwen samen elektrische auto

Of het een Hony wordt of een Sonda, is nog niet duidelijk. Wel zeker is dat Sony en Honda samen een elektrische auto gaan bouwen. Honda wordt verantwoordelijk voor de ‘hardware’, Sony stort zich op de software. Beide Japanse concerns hebben hierover een intentieverklaring getekend.

Bard van de Weijer (de Volkskrant) 6 maart 2022

Sony honda elektrische auto

Topmannen Kenichiro Yoshida en Toshihiro Mibe. Foto: AP.

Rond 2025 moet de eerste auto op de markt komen. Sony presenteerde begin dit jaar al enkele conceptmodellen. Officieel gaat de samenwerking niet om de oprichting van een nieuw autobedrijf, maar om ‘high value-added battery electrics’, bedoeld voor de ontwikkeling van ‘mobiliteitsoplossingen’, aldus een verklaring.

Het is voor het eerst dat twee Japanse concerns met een verschillende achtergrond zich gezamenlijk op dit nieuwe terrein begeven. Volgens Hondabaas Toshihiro Mibe is het noodzakelijk dat zijn firma nauwe betrekkingen aangaat met een techconcern, omdat software en ict een steeds belangrijker onderdeel worden voor toekomstige auto’s, is te lezen bij De Volkskrant.

Lees ook: Startup van de Week: Anyways, flexibel alles-in-één autoabonnement

Klassieke automobielfabrikanten hebben doorgaans weinig ervaring met ict, terwijl jonge techbedrijven vaak moeite hebben met aandrijflijnen en assemblage. Nieuwkomer Tesla kostte het jaren om de productie van de Model 3 goed van de grond te krijgen, en stofzuigerfabrikant Dyson gooide na enkele jaren ontwikkeling de handdoek in de ring voor een eigen e-auto. Volkswagen liet deze week juist weten de ontwikkeling van software meer in eigen hand te gaan nemen, en kondigde investeringen aan van honderden miljoenen euro’s om de eigen digitalisering beter van de grond te krijgen.

Sonytopman Kenichiro Yoshida noemde mobiliteitstech een megatrend voor het komend decennium, net zoals de mobiele telefoon dat tien jaar geleden was.

De voertuigen van Sony en Honda zullen in Japan, de Verenigde Staten en Europa worden verkocht. Beoogde aantallen wilde het concern nog niet prijsgeven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws