Nieuws Mobiliteit

Internationale startups doen mee aan Mobility Lab 2021: 'Verrast door de diversiteit'

De inschrijving voor de vijfde editie van Mobility Lab heeft geresulteerd in 65 aanmeldingen waaruit 25 startups zijn geselecteerd. Zij gaan de komende maanden aan de slag om samen met bedrijven, overheden of burgerinitatieven tot oplossingen te komen voor mobiliteitsproblemen. Mobility Lab, hét startupprogramma op het gebied van mobiliteit, koppelt de geselecteerde startups aan een passende partner om hun innovaties te testen in de praktijk.

Van onze redactie 8 juni 2021

Mobility Lab mobiliteit startups duurzaamheid ondernemerschap rotterdam bedrijven gemeenten oplossingen

Een twintigtal startups gaat de komende maanden aan de slag om met bedrijven, overheden of burgerinitatieven tot oplossingen te komen voor mobiliteitsproblemen. Foto: Mobility Lab

,,Een mooi aantal. We waren verrast door de diversiteit aan inschrijvingen”, vertelt projectleider Janneke Brouwer. Uiteindelijk zijn 25 nationale en internationale startups geselecteerd voor het negen maanden durende programma. Daarvan komen negentien startups uit Nederland. De overige deelnemers zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Duitsland, België en Oostenrijk. Nooit eerder meldden zoveel buitenlandse startups zich aan om hun innovatieve oplossing te testen in de regio Rotterdam, Noord-Brabant of Limburg. Brouwer noemt het 'een mooie ontwikkeling die aantoont dat mobilteitsproblemen universeel zijn en zich niet beperken tot één land'.

"Bij een groot deel van de startups staat duurzaamheid voorop. Van zero-emissie vervoer tot een beloningsprogramma voor duurzame kilometers"

Janneke Brouwer, Mobility Lab

Van zero-emissie tot software voor flexibele busdiensten

Ook in de mobilteitswereld is duurzaamheid een thema dat steeds belangrijker wordt. Dat kwam duidelijk naar voren uit de inzendingen. Brouwer: ,,Bij een groot deel van de geselecteerde startups staat duurzaamheid voorop. Van zero-emissie vervoer, een app die je routeadvies geeft voor groen vervoer, duurzame banden voor elektrische voertuigen tot een beloningsprogramma voor duurzame kilometers."

Dit jaar is er tevens extra aandacht voor inclusieve mobiliteit. Hierbij gaat het onder meer om mensen met een fysieke beperking, mensen met een lager inkomen of mensen die wonen in afgelegen of landelijke gebieden. Er zijn dit jaar meerdere startups geselecteerd die zich hier voor inzetten. ,,Het mobiliteitssysteem van de toekomst is ook inclusief,” aldus Brouwer. Een goed voorbeeld is een Spaanse startup, die met een softwareoplossing voor flexibele busdiensten openbaar vervoer in gebieden met een lage bevolkingsdichtheid mogelijk maakt. Ook een Duitse startup, die een compacte, makkelijker te vervoeren rolstoel heeft gecreëerd en een Oostenrijkse startup, die een audio-navigatieapp heeft ontwikkeld, leveren een bijdrage.

Nationale en internationale startups zijn geselecteerd voor het negn maanden durende programma. Foto: Mobility Lab

Testen bij launching customers en burgerinitiatieven

De komende maanden koppelt Mobility Lab de geselecteerde startups door middel van speeddates aan zogenaamde launching customers. Dit zijn partijen met een specifiek mobiliteitsprobleem waar innovatie mogelijk een oplossing kan zijn. Zo zijn auto’s niet welkom in de Helmondse Brainport Smart District, maar tegelijkertijd moeten de straten in de wijk wel toegankelijk zijn voor hulpdiensten, mensen met een gehandicaptenparkeerkaart en verhuiswagens.

En Breda University of Applied Sciences (Buas) wil post-corona een oplossing voor de drukte in het ov naar de campus in de spits. De provincie Zuid-Holland zoekt een deur-tot-deuroplossing voor de laatste kilometers van ov-knooppunt naar eindbestemming. Daarnaast willen diverse gemeentes de verkeersveiligheid rondom scholen verbeteren.

Alumni betrokken voor doortesten en nieuwe inzichten

Mobility Lab gaat de startups introduceren bij meer dan honderd verschillende bedrijven en overheden. Zo doen onder andere Brainport Eindhoven, ANWB, NS en Heijmans mee. Mobility Lab zet dit jaar ook nadrukkelijk in op het oplossen van lokale uitdagingen op het gebied van mobiliteit. Actieve burgers of buurten die mobiliteitsproblemen ervaren en kansen zien om de mobiliteitservaring in hun buurt te verbeteren, kunnen zich tot de zomer kosteloos aanmelden. Inmiddels hebben diverse buurtenplatforms zich al aangemeld. Zo zijn burgers uit een wijk in Tilburg op zoek naar een manier om duurzame alternatieven aantrekkelijker te maken voor bewoners dan de auto.

Deze editie zijn ook oud-deelnemers bij het programma betrokken. Mobility Lab-alumni die graag willen doortesten of tegen nieuwe uitdagingen aanlopen, zijn uitgenodigd om ook dit jaar weer gebruik te maken van het netwerk van Mobility Lab. Brouwer: ,,Waarom zou je het kind met het badwater weggooien? Samen maken we impact en zorgen we voor een beter bereikbaar, duurzaam mobiliteitssysteem.”

Lees ook: Nieuwe Nederlandse elektrische stadsbussen moeten voor doorbraak zorgen

Mobility Lab

Mobility Lab, opgericht in 2017, is een initiatief van twee mobiliteitsprogramma’s: De Verkeersonderneming uit de regio Rotterdam en SmartwayZ.NL dat zich focust op Zuid-Nederland. Beide programma’s zijn samenwerkingsverbanden met diverse overheden als partners en richten zich op betere bereikbaarheid van hun regio. Daarnaast is Brainport Eindhoven sinds 2018 partner binnen het project. Dit jaar is ook de provincie Limburg aangesloten. Meer informatie, inclusief deelnemers en cases, is te vinden op de website van Mobility Lab.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws