Video Mobiliteit

Tweedehands elektrische auto kopen? Dit apparaat voorkomt een kat in de zak

Het kan interessant zijn om zakelijk een tweedehands elektrische auto aan te schaffen. Maar hoe weet je dan of het accupakket in zo’n model nog in goede staat is? De specialisten van Aviloo hebben daar een oplossing voor bedacht: een mobiele accutest geeft in een mum van tijd het verlossende antwoord.

Presentatie: Roland Tameling 17 maart 2023

&list=PLSdlWE9y-YxD5fYlxD52oOi-qXpJpyfun&index=2

Het is in een paar minuten geregeld, zegt Marcel van Renselaar van Aviloo terwijl hij een klein zwart kastje uit een witte doos tovert. Dat apparaat ter grootte van een fikse smartphone gebruikt het van oorsprong Oostenrijkse bedrijf om de conditie van het accupakket in een elektrische auto te meten.

Door de tester in de OBD-stekker (die afkorting staat voor on-board diagnostics) van de auto te steken, controleert de module hoe het is gesteld met de accucellen in de buik van zo’n auto. Van Renselaar: ,,We hebben ook een uitgebreidere test waarbij je het accupakket eerst van helemaal vol tot 10 procent leeg moet rijden, maar wanneer je deze testmethode gebruikt, weet je binnen een paar minuten waar je aan toe bent.”

''Als je kunt bewijzen dat de accu’s goed zijn, is dat goed voor de restwaarde van een auto. Je staat ook sterker bij een eventuele garantieclaim''

Marcel van Renselaar, Aviloo

Handig voor zowel de verkoper als de mogelijke koper van een elektrische auto

De uitkomst, zo zegt de expert, is handig voor zowel de verkoper als de mogelijke koper van een elektrische auto. ,,Als koper wil je natuurlijk weten of het accupakket nog in goede staat is, zodat je niet voor onplezierige verrassingen komt te staan als je langere ritten wilt maken met je elektrische auto. Maar het voorkomt ook hoge rekeningen, want het eventueel vervangen van een batterijenpakket is niet voordelig.” '

Voor de verkopende partij kan het aantoonbaar maken van een gezond accupakket bijvoorbeeld zorgen voor een hogere verkoopprijs. ,,Als je kunt bewijzen dat de accu’s goed zijn, is dat goed voor de restwaarde van een auto. Je staat ook sterker bij een eventuele garantieclaim.”

Lees ook: ‘Ons land is nog niet klaar om in 2035 volledig elektrisch te rijden’

Leeftijd van accupakket wil niet altijd alles zeggen

Het accupakket van de Volkswagen ID.4 die voor de studio van De Ondernemer Live op het Mediapark in Hilversum staat, blijkt in goede staat. ,,Dit is een relatief nieuwe auto, dus dit verwachtte ik wel”, reageert Van Renselaar. ,,Maar leeftijd wil niet altijd alles zeggen. Laatst hadden we een auto van hetzelfde type en daar bleken, ne het uitvoeren van onze test, een aantal cellen van het accupakket defect te zijn. Dan is het toch fijn dat je die onder garantie kunt laten herstellen.”

Hoe je in het bezit komt van een Aviloo-batterijtest en wat het kost, zie je nu in deze aflevering van De Ondernemer Onderweg.

Eerdere afleveringen van De Ondernemer Onderweg bekijk je via deze link.

Lees ook: Startup Mego Mobility ontwikkelt systeem voor draadloos en contactloos laden

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws