Nieuws Mobiliteit
Fietsenwinkel beleeft gouden tijd dankzij introductieweek voor studenten
Fietshandelaar Jip Eichelsheim krijgt geen moment rust. Sinds de start van de introductieweek voor nieuwe studenten deze week, is er een ware run op fietsen ontstaan. En dat is goed te merken in zijn fietsenzaak in de stad Utrecht: alle huurfietsen zijn weg.

Eigenaar Jip Eichelsheim (rechts) tijdens de verkoop van een fiets aan de Columbiaanse student Gerson. Beeld: Ruud Voest
,,Moet je bij die opleiding ook veel met de hand schrijven”, vraagt Jip Eichelsheim. De eigenaar van 030 Fietsen probeert de gegevens die de jongeman aan de andere kant van de balie op het verhuurformulier krabbelt te ontcijferen. ,,Hopelijk niet. Volgens mij doen we het meeste op de laptop”, antwoordt de jongen uit Druten. Hij start binnenkort met zijn studie economie en business economie.
De UIT-week is de drukste tijd van het jaar voor de fietsenzaak, meldt het AD. ,,We hebben ongeveer vierhonderd fietsen verhuurd, meer had ik er gewoon niet. Daarom heb ik een mededeling op de website geplaatst: geen huurfietsen beschikbaar. Als ik dat niet had gedaan, waren de aanmelding blijven binnenstromen“, vertelt Eichelsheim.
"Op een normale dag staan er twee of drie medewerkers in de winkel. Maar maandag had ik elf man personeel aan het werk. We begonnen ‘s morgens om 5 uur en waren ‘s avonds rond 7 uur klaar”
Lange werkdag
Hij vervolgt: ,,Op een normale dag staan er twee of drie medewerkers in de winkel. Maar maandag had ik elf man personeel aan het werk. We begonnen ‘s morgens om 5 uur en waren ‘s avonds rond 7 uur klaar.” Huurders die hun fiets aan het einde van de week ongeschonden terugbezorgen, krijgen de mogelijkheid om de fiets te kopen. Met aftrek van de eerdere betaalde huurkosten.
Ook op dinsdag krijgt Eichelsheim geen moment rust. Studenten die later in de stad arriveren of de grootste drukte willen vermijden, komen nu alsnog naar de winkel. Terwijl de jongeman uit Druten het rijwielpaleis aan de Nobelstraat verlaat, bestijgt de volgende student het hellende pad richting de toonbank. Lotte was zo verstandig haar huurfiets eerder te reserveren. Met haar paspoort in de aanslag schrijft ze alle benodigde informatie op het papier. Na betaling roept Eichelsheim collega Wesley, hij haalt een rode fiets uit de opslag.
Lees ook: Dagattracties ontvangen meer bezoekers door zonnig weer
Budgetopties
Naast de verhuurde tweewielers heeft 030 Fietsen tijdens de start van de UIT-week ook honderd fietsen verkocht. De weinig kapitaalkrachtige studenten laten de elektrische powerfiets meestal links leggen en wandelen rechtstreeks naar de budgetopties. ,,Meestal zijn ze bereid om een bedrag tussen de 100 en 200 euro te betalen. Ik krijg hier ook wel eens studenten die vragen om een oude barrel, maar daar doen we niet aan. Wij willen een goed product leveren, daarom bieden we ook garantie.”
Wie gaat studeren in Utrecht, ontkomt er bijna niet aan om zich te wagen aan het meest gebruikte vervoermiddel van de stad. Die populariteit heeft echter ook een keerzijde: rijwielen worden volop gestolen. Het aantal diefstallen steeg vorig jaar met 35 procent.
Drukte bij fietsenzaak 030 in Utrecht. Beeld: Jip Eichelsheim
Beveiligingsmaatregelen tegen diefstal
Eichelsheim laat zijn klanten dan ook nooit vertrekken zonder advies over beveiligingsmaatregelen. Maar zelfs dan gaat het wel eens fout. ,,Een van onze huurfietsen is net gestolen. De huurder belde direct om het te zeggen. In geval van diefstal moet de klant 150 euro betalen. Ik ken winkels die meer vragen, soms wel 300 euro. Voor mij is het alleen belangrijk dat ik uit de kosten kom.”
Wie deze dagen een rondje door de binnenstad loopt, stuit dan ook op een woud van geparkeerde fietsen, al of niet op een verkeerde plek. De gemeente Utrecht ziet geen reden om tijdens de UIT-week extra streng te controleren op foutparkeerders, ze handhaaft zoals gebruikelijk.
Lees ook: Motorfietsen blijven deze zomer populair
Gemeente maakt studenten (fiets)wijs
Wel vindt het Stadsbestuur de introductietijd het uitgelezen moment om studenten wegwijs te maken. Ze krijgen een speciale cadeautas uitgereikt, met daarin een kaartje waarmee ze gratis hun fiets kunnen parkeren in één van de ondergrondse stallingen.
,,Daarnaast kwamen zo’n tweeduizend studenten langs bij onze informatiestand op de Neude waar we vanuit de gemeente de vragen van de studenten beantwoorden over het stallen van hun fiets en de locaties van de stallingen in de binnenstad. Bovendien konden zij met een kleine sjoelcompetitie een setje fietslampjes winnen”, aldus een gemeentewoordvoerder.