Nieuws Mobiliteit

Niet VDL Nedcar, maar Fins Valmet produceert Nederlandse zonneauto Lightyear One

Lightyear heeft een intentieverklaring ondertekend met Valmet Automotive, een van 's werelds grootste autofabrikanten. De Finse contractproducent gaat de Lightyear One-serie van het Noord-Brabantse technologiebedrijf produceren. Het eveneens Nederlandse VDL Nedcar valt daardoor buiten de boot.

Van onze redactie 19 juli 2021

Valmet Lightyear samenwerking team

De samenwerkende partijen Valmet en Lightyear. Foto: Lightyear

Lightyear heeft een auto ontwikkeld met zonnepanelen aan boord: de Lightyear One. Het voertuig gebruikt de stroom die deze panelen produceren om te rijden. De productie van de auto begint in de zomer van 2022 in een fabriek van Valmet in Finland.

Lightyear-topman Lex Hoefsloot zegt tegen Het Financieele Dagblad dat er drie gegadigden waren om de auto te maken. Daar zat ook VDL Nedcar bij. Toch heeft de ceo besloten de productie door Valmet te laten uitvoeren, meldt NU.nl.

Lees ook: Lightyear haalt 20 miljoen euro aan investeringsgeld op bij oprichter Makro

Finse Valmet bouwde 1,7 miljoen voertuigen, onder meer voor Porsche, Saab en Daimler

De Brabanders kozen voor de Finnen vanwege hun uitgebreide ervaring met het produceren van auto's, waaronder veel elektrische auto's. In totaal heeft Valmet al zo'n 1,7 miljoen voertuigen gebouwd, onder meer voor Porsche, Saab en Daimler. Ook heeft het een eigen productielijn voor batterijen.

''Valmet Automotive is een geweldige partner, heeft een bewezen staat van dienst en meer dan een decennium aan ervaring in de productie van elektrische voertuigen''

Lex Hoefsloot, ceo Lightyear

Lightyear heeft onlangs een belangrijke technologiemijlpaal bereikt door 710 kilometer op een batterijlading te rijden met het Lightyear One-prototype. Hiermee werden Lightyear’s lange-afstandsprestaties en de intern ontwikkelde technologie bekrachtigd. In de komende maanden gaat het technologiebedrijf door met testen, het verder optimaliseren van de auto en het voltooien van de noodzakelijke homologatietesten. (Het testen van een serie voertuigen die alle aan dezelfde standaard voldoen voor ze de weg op mogen, red).

Lightyear One-model in de zomer van 2022 in productie als exclusieve eerste serie

Het automerk bereidt zich nu voor op de industrialisatie fase van het Lightyear One-model. Dit model gaat in de zomer van 2022 in productie als een exclusieve eerste serie. Als resultaat van de samenwerking met Valmet Automotive worden de eerste prototypes van het Lightyear One-model in januari 2022 in Finland gebouwd.

Bekijk hieronder een video over de samenwerking tussen Lightyear en Valmet.

Lees ook: AIA-juryvoorzitter Jan Peter Balkenende: 'Nederlandse auto-industrie is gezond'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws