Nieuws Mobiliteit

5 tips voor ondernemers om over te stappen naar uitstootvrij vervoer

Vanaf 1 januari 2025 introduceren 28 grote gemeenten in Nederland zero-emissiezones voor stadslogistiek. Alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto's zijn toegestaan. Ben jij een ondernemer met een diesel-, benzine- of gasvoertuig? Hoe je moeiteloos kunt overstappen naar een uitstootvrij alternatief aan de hand van deze 5 tips.

Van onze redactie 11 mei 2023

Vervoer uitstootvrij emissie zones ondernemers

Foto: Shutterstock

2025 lijkt misschien nog ver weg. Toch is het verstandig om als ondernemer nu al te starten met de voorbereidingen voor de overstap naar uitstootvrije alternatieven. Zo sta je niet voor verrassingen als de zero-emissiezones ingaan, en hoef je geen overhaaste beslissingen te maken:

Lees ook: ANWB: meeste ondernemers verwachten in toekomst geen eigen vervoersmiddel meer te bezitten

1. Doe de kentekencheck

Voor sommige emissieklassen is er tot 2030 nog een overgangsregeling. Zo is de overstap voor alle ondernemers haalbaar. Met de zero-emissie kentekencheck zie je snel tot wanneer je met jouw bestelauto de zero-emissiezones in mag rijden.

2. Check welke elektrische bestelauto het beste bij jou past

Met de tool ‘Welke e-bestelbus?’ check je snel welke elektrische bestelauto het beste bij jouw bedrijf past. Dit hulpmiddel geeft je inzicht in het huidige aanbod elektrische bestelauto’s en de bijbehorende maandlasten. Zo krijg je als ondernemer een beeld van de kosten en baten bij de overstap naar uitstootvrij.

Lees ook: Groeiende vraag naar deelvervoer: MyWheels breidt aanbod uit in vier Nederlandse steden

3. Maak gebruik van subsidies en fiscale regelingen

Er zijn verschillende subsidies en fiscale regelingen voor het kopen van een elektrische bestel- of vrachtauto. Op opwegnaarzes.nl/subsidies vind je een overzicht van deze regelingen. Elektrisch rijden heeft ook nog andere financiële voordelen. Volledig elektrische bestelauto’s zijn tot eind 2024 vrijgesteld van zowel de motorrijtuigenbelasting (MRB) als de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Verder krijgen elektrische bestelauto’s tot eind 2024 nog korting op de bijtelling.

4. Verdiep je in de verschillende mogelijkheden

Afhankelijk van de branche waarin je als ondernemer actief bent, zijn er ook andere mogelijkheden. Lever je bijvoorbeeld goederen? Dan kun je ook gebruikmaken van een stadshub. Dit zijn verzamelpunten voor goederen buiten de zone. Vanaf deze punten kun je goederen emissievrij naar de eindbestemming in de binnenstad laten vervoeren. Of misschien is het voor jou interessanter om over te stappen op een ander vervoermiddel, zoals een vrachtfiets.

Lees ook: Is dit het moment om over te stappen op elektrisch rijden?

5. Laat je gratis adviseren

Een aantal gemeenten en regio’s hebben logistieke makelaars die je met gratis advies op maat ondersteunen met de overstap naar uitstootvrij vervoer. Meer informatie hierover staat op de website van de gemeenten die een ZE-zone invoeren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws