Nieuws Mobiliteit

30 procent werkende Nederlanders denkt vaker fiets te pakken door corona

Het is vandaag Fiets naar je Werk-Dag en dat was reden voor ALD Automotive om eens onderzoek te doen naar het fietsgedrag van werkenden in Nederland. Daaruit blijkt dat 30 procent van de Nederlanders denkt vaker naar het werk te fietsen vanwege corona, al blijven duurzaamheid en vitaliteit belangrijkere redenen voor de keuze voor de fiets.

Van onze redactie 23 september 2020

Fiets ebike werk lease corona anp

De nieuwe fietsparkeergarage bij station Den Haag Centraal. Foto: ANP

ALD Automotive deed het onderzoek onder bijna 1.500 werkende Nederlanders. Zeker 96 procent van hen bleek een fiets te hebben en het grootste deel van de professionals gebruikt het voor woon-werkverkeer. Ruim een derde van de werkenden geeft aan nooit naar het werk te fietsen omdat zij vinden dat ze te ver weg wonen van het werk, geen fiets hebben of de auto nodig hebben voor het werk.

Lees ook: Nico Dijkshoorn kocht een VanMoof (en schreef er deze blog over)

Toename gebruik (lease)fiets door coronavirus

Lonneke van der Horst, Marketing en Strategy Director van ALD Automotive zegt over het fietsgebruik tijdens de coronacrisis: ,,Je ziet dat de vraag naar een andere manier van reizen mede door COVID-19 toeneemt. Er is onder meer een groeiende vraag naar individueel vervoer zoals de fiets, omdat dat voor nu veiliger is. Werkgevers komen steeds vaker bij ons met de vraag hoe ze een e-bike in het leaseaanbod kunnen meenemen.”

Professionals in het westen van het land fietsen volgens het onderzoek het meest, Friezen en Groningers het minst. De provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht zijn het best vertegenwoordigd in de groep die dagelijks fietst. In deze provincies stapt 31 procent elke dag op de fiets. 30 procent van de professionals die dagelijks fietst, woont in de grote stad (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en randgemeenten). In de zuidelijke provincies (Noord Brabant, Limburg en Zeeland) fietst 21 procent elke dag naar het werk. Overijssel, Gelderland en Drenthe volgen met 14 procent. Friesland en Groningen sluiten de rij met 4 procent van de professionals die elke dag naar het werk fietst.

Lees ook: Thuiswerken? De toekomst volgens werkgevers, maar er zijn zeker haken en ogen

Lange afstand geen probleem, voorkeur voor e-bike

Opvallend is dat men best bereid is flinke afstanden af te leggen. 50 procent vindt 15 kilometer naar het werk fietsen een acceptabele afstand. Er zijn zelfs uitschieters van professionals die hun hand niet omdraaien voor een afstand van 25 tot 35 kilometer (13 procent). Op de vraag op wat voor fiets zij het liefste naar het werk fietsen, doet 43 procent dat bij voorkeur op een e-bike die tot 25 km per uur kan, 39 procent stapt liever op een reguliere stadsfiets en 9 procent gaat voor snelheid en kiest de speed pedelec.

Vitaliteit en duurzaamheid

Vitaliteit en duurzaamheid zijn de belangrijkste redenen om de fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer. Lonneke van der Horst: ,,Momenteel is iedereen nog bewuster bezig met zijn of haar gezondheid en het milieu. De fiets past natuurlijk heel goed in dat plaatje.” Daarnaast zijn de kosten voor veel professionals een motivatie om te fietsen. 56 procent vindt de fiets vooral een goedkoper alternatief voor de auto of het ov.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.