Nieuws Mobiliteit

Overstappen op elektrisch? 1 op 3 zakelijke rijders verwacht niet te kunnen afstappen van fossiele brandstof

Meer dan een op de drie (35 procent) mkb’ers en zzp’ers verwacht dat het binnen hun werkzaamheden niet mogelijk is om over te stappen van fossiele brandstof naar een elektrische aandrijving. Dit blijkt uit onderzoek van ANWB Zakelijk.

Van onze redactie 31 juli 2023

Elektrisch rijden zakenman

Foto: Shutterstock

Het grootste nadeel van een elektrische auto zien de ondernemers in de aanschafprijs (69 procent). Op de tweede plaats verwachten zij dat de actieradius nog onvoldoende is (57 procent). Hierop aansluitend geeft de meerderheid aan zeshonderd kilometer te willen rijden met een volle accu. Andere nadelen die genoemd worden zijn: te weinig openbare laadpunten (29 procent) en zorgen om de levensduur van de accu (26 procent).

,,Uit ons onderzoek blijkt dat de wens naar een hoge actieradius groter is, dan de daadwerkelijke behoefte. De helft van de ondernemers geeft namelijk aan dat zij minder dan vijftig kilometer per dag rijden. Wij denken dat deze tegenstelling ermee te maken heeft dat ondernemers niet willen afwijken van hun gewoonte om 1 á 2 keer in de week te tanken. Bij een elektrisch voertuig zouden ze namelijk iedere dag moeten opladen,” zegt Patrick van Weert, Product Manager bij ANWB Zakelijk.

''We merken dat er veel vooroordelen zijn over elektrisch rijden. Zo gaan veel ondernemers er bijvoorbeeld vanuit dat de ruimte in een elektrische bedrijfsbus kleiner is. Dit is echter niet geval''

Patrick van Weert, Product Manager ANWB Zakelijk

Bedrijfsbus verandert de zaak

Verder wijst het onderzoek uit dat het type voertuig invloed heeft op het denkbeeld van de ondernemers. De ruime meerderheid met een bedrijfsbus geeft aan niet elektrisch te kunnen rijden (61 procent). Dit in tegenstelling tot ondernemers met personenauto’s, waar slechts 31 procent dit aangeeft. Binnen de groep ondernemers die leasen, geeft 30 procent dit aan.

,,We merken dat er veel vooroordelen zijn over elektrisch rijden,” vertelt van Weert. ,,Zo gaan veel ondernemers er bijvoorbeeld vanuit dat de ruimte in een elektrische bedrijfsbus kleiner is. Dit is echter niet geval. Daarnaast ontwikkelen autofabrikanten heel snel, vooral in bedrijfsbussen. Vooroordelen en het niet informeren lijken dus één van de oorzaken te zijn van het niet willen overstappen.”

Lees ook: Zakelijk Elektrisch Rijden Monitor: waarom rijd jij zakelijk (niet) elektrisch?

Type brandstof maakt het verschil

Dieselrijders schatten de mogelijkheid van elektrisch rijden binnen hun werk het laagst in. Meer dan de helft (57 procent) denkt namelijk dat dit niet mogelijk is.Van de benzinerijders denkt een op de drie (34 procent) dat het niet kan. De ondernemers die hybride rijden, zijn een stuk minder negatief. Daar sluit één op de vier (26 procent) het elektrisch rijden uit.

Opvallend is dat de houding tegenover zakelijk elektrisch rijden positiever is dan de verwachte mogelijkheden. Want van alle mkb’ers en zzp’ers geeft de helft aan positief te denken over het zakelijk elektrisch rijden. Vooral binnen de horeca, recreatie, toerisme en cultuursector (64 procent) en de gezondheids- en welzijnszorg (60 procent) is de meerderheid positief.

"Bij veel ondernemers is elektrisch rijden een ver-van-je-bed-show. En dat is begrijpelijk maar, wij adviseren toch om meer te informeren"

Patrick van Weert

Elektrisch rijden een ver-van-je-bed-show

Maar ook binnen de beroepsgroepen die grotendeels aangeven dat zij geen mogelijkheid hebben, heeft een groot deel een positieve houding. Zoals in de industriële sector, waar 67 procent verwacht niet elektrisch te kunnen rijden, heeft tegelijkertijd 43 procent een positieve houding. Hetzelfde geldt voor de transport- en logistieksector waarvan 61 procent verwacht niet elektrisch te kunnen rijden, binnen die sector heeft 38 procent een positieve mening.

,,Bij veel ondernemers is elektrisch rijden een ver-van-je-bed-show. En dat is begrijpelijk maar, wij adviseren toch om meer te informeren. Daar kun je in de toekomst echt je voordeel mee doen. Voorkom onverwachte uitdagingen en wees voorbereid voor mogelijke investeringen die je in de toekomst kunt verwachten,” aldus van Weert.

Lees ook: Steeds meer bedrijven handelen zelf in lokale, groene stroom

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws