Nieuws Mobiliteit

Zoom-meeting vanuit de auto bijwonen: levensgevaarlijk, niet doen!

Interpolis slaat alarm over online vergaderen vanuit de auto. Als werkgevers en werknemers hierover geen goede afspraken maken, rukt het ‘Zoom-ongeluk’ op, vreest de verzekeraar. ,,Je moet de verbinding maken of opnemen, je bent er met je gedachten bij én je kijkt naar het scherm. Driedubbel fout.’’

Ton Voermans (AD) 12 oktober 2021

Digitaal vergaderen in auto zoom gevaar

Interpolis vreest een hausse aan Zoom-ongelukken nu we weer vaker naar kantoor rijden. Foto: Robin Utrecht

Het is een zegen natuurlijk, een van de weinige positieve gevolgen van de pandemie zelfs, om online te kunnen vergaderen. Vergadersoftware als Zoom, Hangout en Teams maakt het technisch zó eenvoudig dat zelfs vanuit de auto deelnemen met de telefoon mogelijk is. ,,Doe dat nou niet", waarschuwt Interpolis. Want online handsfree vergaderen is echt iets anders dan handsfree bellen. De online vergadering vergt fikse concentratie om alle stemmen uit elkaar te houden. Dat kan zo lastig zijn, dat je toch steeds even snel naar de telefoon kijkt om te zien wie er aan het woord is.

Lees ook: ‘Minder files door thuiswerken? Dat is wensdenken’

Interpolis vreest een hausse aan Zoom-ongelukken nu het op de weg met het intrekken van het thuiswerkadvies weer net zo druk is als vanouds. Uit onderzoek van de verzekeraar blijkt dat de helft van de werkgevers verwacht dat online vergaderen een blijvertje is. En 20 procent van de mkb-bedrijven zegt dat personeel daadwerkelijk geregeld vanuit de auto inlogt bij een meeting.

‘Groei van aantal schadeclaims is zorgwekkend’

Interpolis schrikt van deze negatieve kant van het hybride werken. ,,Het aantal schadeclaims is weer terug op het niveau van voor corona terwijl dat met de verkeersintensiteit nog niet het geval is. Dat is zorgwekkend’’, zegt mobiliteitsspecialist Yvette Melis van Interpolis in het AD. Cijfers over hoeveel ongelukken zijn te wijten aan vergaderen achter het stuur heeft de verzekeraar nog niet.

"Zorgwekkend: het aantal schadeclaims is terug op het niveau van voor corona terwijl dat met verkeersintensiteit nog niet het geval is"

Yvette Melis, mobiliteitsspecialist Interpolis

Wetenschappelijk bewijs of Zoomen in de auto echt gevaarlijker is dan handsfree bellen, is er nog niet. Het fenomeen is nog zo nieuw dat er geen onderzoek naar gedaan is, meldt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). ,,We kunnen niet goed zeggen hoeveel gevaarlijker het is dan praten met één persoon. Bellen met een groep mensen is cognitief veel zwaarder, omdat je dan ook moet opletten wie er aan het woord is. Alle aandacht die je geeft aan een Zoom-vergadering geef je niet aan het verkeer. En als je dan ook nog kíjkt naar het scherm dan kijk je niet naar de verkeerssituatie. Echt gevaarlijk,’’ zegt gedragsonderzoeker Sander van der Kint van de SWOV.

Lees ook: Zo voorkom je onnodig (lang) videovergaderen met collega's

Werkgevers zouden het dreigende onheil moeten keren om in het mobiliteitsplan voor werknemers afspraken te maken over het veilig deelnemen aan het verkeer. ,,Spreek vergadertijden af die voor iedereen passend zijn, dan zit je ook veel rustiger in het verkeer", zegt René Voets, directeur bedrijven bij Interpolis. ,,Ga naar een parkeerplaats als je weet dat er een Zoom-sessie komt. Bij een groot deel van de onlinevergaderingen zijn er presentaties. In het gesprek wordt ook verwezen naar die beelden. Dat leidt allemaal af van het autorijden. Zo’n vergadering kún je niet volgen tijdens het rijden. Je leest ook geen boek achter het stuur."

Zeven op tien bedrijven geen afspraken over deelname aan Zoom-meetings in de auto

Uit de bedrijfsenquête van Interpolis blijkt echter dat zeven op de tien bedrijven niets hebben geregeld over het veilig bijwonen van vergaderingen in de auto. ,,We zien uit onze maandelijkse BedrijvenMonitor dat een vijfde van de mkb-ondernemers aangeeft dat werknemers deelnemen aan digitale vergaderingen in het verkeer. Dat wordt een dominantere factor in de oorzaak van schades. We weten uit eerder onderzoek dat nu al bij 68 procent van de verkeersongevallen afleiding een rol speelt’’, aldus Voets.

In anderhalf jaar zijn kantoorwerkers gewend geraakt aan digitaal vergaderen vanuit huis, de achtertuin of zelfs vanaf het vakantieadres. Waar je bent maakt niet uit om mee te kunnen praten. ,,Mensen zijn enorme gewoontedieren. Het online werken zoals je dat gewend bent neem je ook mee in de auto. Dat baart ons enorme zorgen. Uit ons onderzoek blijkt dat 16 procent van de mensen van plan is om online te gaan vergaderen in de auto. Ik schrik daarvan’’, zegt Melis van Interpolis.

"Zo’n Zoom-vergadering kún je niet volgen tijdens het rijden. Je leest ook geen boek achter het stuur"

René Voets, directeur bedrijven bij Interpolis

De mobiliteitsexpert schetst de risico's: ,,Je hebt achter het stuur fysieke afleiding, visuele afleiding, auditieve afleiding en cognitieve afleiding. Hoe meer je combineert hoe minder focus op de weg om verkeerssituaties in te schatten, mensen hebben nu eenmaal een beperkte mentale capaciteit om alles te verwerken. Vaak heb je maar een fractie van een seconde om te remmen om te voorkomen dat je die airbag tegen je neus hebt. Er is nóg een verschil met gewoon bellen in de auto. Die Zoom-vergadering begint op een bepaald tijdstip en is niet afhankelijk van de verkeerssituatie waarin je zit. Je moet de verbinding maken of opnemen, je bent er met je gedachten bij want je wilt horen wie wat zegt, je kijkt naar het scherm. Driedubbel fout.’’

Veilig Verkeer Nederland: ‘Niet doen!’

Veilig Verkeer Nederland schrikt van het onderzoek van Interpolis. ,,Niet doen. Als je gewoon belt dan verdubbelt de kans op een ongeval. Als je een berichtje leest of typt, verzesvoudigt die kans’’, zegt Ingrid Wetser van VVN. ,,Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als je een ingewikkelde kruising nadert en je zit een presentatie in de vergadering te volgen. Werkgevers mogen dit nooit verlangen van hun werknemers.’’

De regels over telefoongebruik in de auto zijn duidelijk. Bedienen van de telefoon in de houder mag, maar niet als dat leidt tot gevaarlijk gedrag in het verkeer. YouTube-filmpjes kijken, Netflixen, appjes sturen, het mag niet. Wie een online vergadering bijwoont tijdens een autorit en ook steeds naar het scherm kijkt, gaat zonder pardon op de bon als de politie het ziet.

MyChannels Video ID: 256108

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws