Nieuws Horeca

Ondanks regels: er komt weer leven (en muziek) in Maximus Brouwerij

Als één branche het de afgelopen maanden zwaar heeft gehad vanwege de lockdown, dan is het natuurlijk de horeca. Gelukkig kunnen deuren en terrassen met flink wat mitsen en maren 1 juni weer open. Ook het terras van de Maximus Brouwerij in Leidsche Rijn bij Utrecht. Dat werd de afgelopen week al aangekondigd met een fantastische stunt die viral ging.

Bart Remmers 29 mei 2020

Schotten maximus 1

De opvallende Schotten op het terras van Maximus Brouwerij.

Voordat we het hebben over de wel zeer muzikale stunt, eerst de heropening van het proeflokaal van Maximus Brouwerij en het bijbehorende terras op 1 juni. Is het een feestelijk moment of toch een wat meer wrange gebeurtenis voor directeur Ewald Visser en zijn team? ,,Als je kijkt naar het maximaal aantal gasten dat naar binnen mag, dan is het een aderlating. Ik kan niet dezelfde omzet draaien als die ik voor de lockdown had. Gelukkig heb ik een vrij grote ruimte buiten, waardoor het terras een stuk groter kan worden gemaakt’’, vertelt de horecaondernemer. ,,Daardoor heb ik dezelfde capaciteit als voorheen, maar is het ruimer van opzet. Dat geluk heb ik, andere ondernemers helaas niet.’’

Eigen verantwoordelijkheid

Toch is ook voor Visser nog niet alles even helder wanneer hij kijkt naar de door de overheid opgestelde protocollen. Iets om vanaf maandag rekening mee te houden. ,,Het is daarom zelf je verantwoordelijkheid nemen, alles zo goed mogelijk doen en zoveel mogelijk de RIVM-regels opvolgen. Spannend, want hoe ga je je gasten goed uit elkaar houden met de juiste afstand in acht genomen? Je voelt jezelf wel een soort van politieagent, een handhaver. Dat vergt veel tijd en energie.’’

''Ik verwacht pas de volgende zomer normaal te draaien. Geen leuk scenario, maar wel iets waar je vanuit moet gaan om je bedrijf overeind proberen te houden''

Ewald Visser, directeur Maximus Brouwerij

Schotten maximus 2

De gasten die een biertje (of meer) willen gaan drinken bij Brouwerij Maximus krijgen vooraf een intakegesprek. ,,Zo weten we welke mensen een huishouden vormen en wie niet’’, legt Visser uit. ,,Het terras is zo opgesteld dat iedereen anderhalve meter van elkaar verwijderd zit. Daarnaast zijn er veilige, ruime looppaden. Weet je, er zullen mensen zijn die de regels nauw volgen, andere gasten doen dat niet. Die laatste groep zullen we misschien een paar keer moeten vragen om zich aan de voorschriften te houden. Maar ik verwacht geen grote problemen, iedereen denkt mee om het terrasbezoek zo leuk mogelijk te maken.’’

Doedelzakken en kilt

Terug naar de stunt waar we dit artikel mee startten. Visser plaatste verleden week om te oefenen alvast wat Schotten tussen de terrastafels. Met een doedelzak. In een kilt. Juist, geen plexiglas, wel een collectief doedelzakspelers uit de regio. Het filmpje (zie onder) dat de ondernemer ervan maakte, ging binnen no-time viral. Mede dankzij de plaatsing op Dumpert. Was het Visser zijn eigen idee? ,,Ja, de woordgrap zat al langer in mijn hoofd. Twee personeelsleden zeiden op een vrijdagmiddag dat ik het ook moest uitvoeren. We zijn gaan bellen en op dinsdag stond de band te spelen. Na plaatsing op Dumpert verwachtte ik ongeveer 10.000 kijkers te halen. Dat werden er uiteindelijk honderdduizenden!’’

Maximus Brouwerij na corona

Missie geslaagd. Toch zet het niet genoeg zoden aan de dijk om het rampjaar 2020 te redden, vermoed de horecaondernemer. ,,We zijn elf weken dicht geweest. Die omzet heb je al gemist. Hier in ons proeflokaal. Maar ook wanneer je kijkt naar wat we aan andere horeca leveren, dat was de afgelopen periode niets en door de gedeeltelijke opening de komende tijd loop je nog steeds veel mis. Ik denk dat ik er zeker anderhalf jaar mee bezig ben om deze klap te boven te komen’’, vertelt Visser. ,,Maar ik blijf positief, anders ben je verloren. Wel houd ik rekening met een tweede coronagolf komend najaar. Ik verwacht pas de volgende zomer normaal te draaien. Geen leuk scenario, maar wel iets waar je vanuit moet gaan om je bedrijf overeind proberen te houden.’’