Nieuws Toerisme

Better Places: 'Toerisme juist nu van levensbelang voor mensen in landen waar wij naartoe reizen'

Vliegvakanties naar verre oorden. Moeten we nog wel zoveel en ver met zo’n vervuilend vervoermiddel willen reizen? ,,Ja”, zegt directeur Saskia Griep van Better Places. ,,Toerisme is juist in de landen waar naartoe wij reizen aanbieden van levensbelang voor de mensen daar.”

Anke Derkse 19 februari 2021

Better Places Saskia

Saskia Griep, directeur van Better Places, bij Lake Kivu in Rwanda. Foto: Better Places

De gevolgen van de coronapandemie zijn misschien voor Nederlanders – op z’n zachtst gezegd – niet leuk, maar er is voor de meeste ondernemers in elk geval enige overheidssteun voorhanden. In landen als Tanzania, Madagaskar, Georgië, Peru of Cuba is er geen overheid die een pot geld heeft.

Lees ook: Virtueel op reis: zo support Talisman in coronatijd Aziatische reisdoelen

Toerisme zorgt in verre landen voor natuur- en wildbehoud

Griep: ,,Het zure is dat er landen zijn waar, qua corona, op dit moment nauwelijks iets aan de hand is. Toch zijn wij als reisorganisatie gehouden aan de richtlijnen van de Nederlandse overheid die sinds maart 2020 de meeste landen op code oranje en sommige zelfs op code rood heeft gezet. Dat betekent niet alleen dat wij geen reizen kunnen verkopen, maar meer nog dat onze lokale partners totaal zonder inkomsten zitten. Dat inkomen is in veel gevallen niet alleen voor henzelf, maar voor de hele familie die ze daar mee onderhouden.”

Volgens Griep zorgt het toerisme in die landen daarnaast ook voor natuur- en wildbehoud en dat dreigt nu in gevaar te komen door andere activiteiten. ,,Zo heeft Shell onlangs een deal met Suriname gesloten voor olieboringen, wat natuurlijk vele malen vervuilender is dan vliegreizen naar dat land. En ik snap dat de bevolking blij is, want het genereert werkgelegenheid en dat grijp je dan met beide handen aan als de inkomsten uit toerisme wegvallen.”

‘’Waarom zou je voor slechts 14 dagen naar Tanzania op vakantie gaan, als je dat voor twee maanden kunt combineren met ‘thuiswerken’. Vier weken rondreizen met plaatselijk vervoer, afgewisseld met vier weken werken’’

Saskia Griep, directeur Better Places

Nederlandse reisexpert in land van bestemming

‘Wie verre reizen doet, kan veel verhalen’, schreef de 18e-eeuwse Duitse dichter Matthias Claudius al. Griep vindt het jammer dat het reizen naar verre landen een beetje in het verdomhoekje is gekomen. Ze snapt de kritiek over vervuilende vliegtuigen wel en kan daar zelfs een eind in meegaan. Toch wil ze benadrukken dat er ook een andere, positieve kant aan reizen zit. Nu de verhalen niet van de reizigers komen, haalt Better Places de verhalen uit de landen hierheen.

,,In elk land van bestemming hebben wij een Nederlandse reisexpert. Mensen die al jaren in zo’n land wonen. Vanaf augustus vorig jaar hebben we hen gevraagd om de actuele situatie in hun land te beschrijven. Met die verhalen willen wij onze klanten en andere geïnteresseerden een wat breder perspectief bieden. Mensen daar zijn veel meer dan wij hier gewend om met calamiteiten om te gaan en proberen met creativiteit er toch nog iets van te maken. Als je dat leest, denk je misschien bij jezelf ‘o ja, het kan altijd erger’; tegelijkertijd kan het een stimulans zijn om toch weer te gaan denken aan een verre reis.”

Tekst gaat verder onder de foto. Foto: Better Places in Tanzania

Uitbreiding Better Places Europa

Dat laatste ziet Griep langzaamaan wel weer terugkomen. ,,We hebben het met ons kleine team van zes medewerkers druk met het toevoegen van nieuwe reisbestemmingen en - concepten. Voor als het weer kan.” Het nog jonge bedrijf groeide de laatste jaren hard en ze hadden voor corona net zes mensen erbij aangenomen. Die contracten zijn helaas niet verlengd. Ondertussen worden er wel nieuwe concepten ontwikkeld. Zo heeft Better Places het aanbod voor Europa flink uitgebreid en zijn ze begonnen met zogenoemde workations. ,,Waarom zou je voor slechts 14 dagen naar Tanzania op vakantie gaan, als je dat voor twee maanden kunt combineren met ‘thuiswerken’. Vier weken rondreizen met plaatselijk vervoer, afgewisseld met vier weken werken. Op die manier is de vliegreis een stuk minder milieubelastend, kun je veel meer van het land zien én heb je een unieke werkomgeving”, somt Griep de voordelen van dit concept op.

''Je geeft niet alleen jezelf als reiziger een onvergetelijke ervaring, je helpt ook daadwerkelijk de plaatselijke bevolking om op een fatsoenlijke manier in hun levensonderhoud te voorzien”

Saskia Griep, directeur Better Places

Europa per trein en elektrische auto

Griep wil niet klagen, maar hoopt als ieder ander dat het toerisme straks weer opbloeit. ,,Vakanties per trein en elektrische auto in Europa zijn prima haalbaar en daar zetten wij ook op in. Dat neemt niet weg dat we de verre reizen zullen blijven aanbieden. Je geeft niet alleen jezelf als reiziger een onvergetelijke ervaring, je helpt ook daadwerkelijk de plaatselijke bevolking om op een fatsoenlijke manier in hun levensonderhoud te voorzien.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.