Nieuws Toerisme

Europa stemt in met voucherbank: reisorganisaties kunnen tientallen miljoenen lenen om vouchers te betalen

Reisorganisaties kunnen per bedrijf maximaal 50 miljoen euro lenen om vouchers uit te betalen aan consumenten die hun vakantie in rook zagen opgaan. De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor een voucherbank waar de touroperators geld uit kunnen lenen, zo is dinsdag bekendgemaakt.

Eva Schouten (NU.nl) 30 maart 2021

Vakantie vliegen reizen vliegtuig jeshoots unsplash trip

Touroperators kunnen geld lenen om vouchers uit te betalen aan consumenten van wie de vakantie niet doorging. Foto: Jeshoots.com (Unsplash)

Eerder werd de geldigheid van de vouchers nog verlengd, omdat de reisorganisaties de tientallen miljoenen aan vouchertegoed niet konden ophoesten, zo meldt NU.nl. De vouchers werden door bij ANVR-aangesloten reisorganisaties sinds maart vorig jaar uitgegeven wanneer reizen als gevolg van de coronacrisis moesten worden geannuleerd.

Lees ook: Reisbranche wil 'voucherbank' om te overleven én klanten terug te betalen

'Lening alleen voor terugbetalen van vouchers'

In het voucherfonds zit 400 miljoen euro. Touroperators kunnen daar maximaal 80 procent van het bedrag aan uitstaande vouchers lenen, tot een maximum van 50 miljoen euro per bedrijf. "De leningen mogen alleen gebruikt worden voor het terugbetalen van coronavouchers aan consumenten", benadrukt de EC.

Reisorganisaties begonnen medio maart vorig jaar met het uitgeven van vouchers, in plaats van het terugbetalen van geld voor reizen die als gevolg van de uitbraak van het coronavirus niet doorgingen. Toen was de gedachte dat de vouchers in de loop van het jaar konden worden ingewisseld voor reizen. Maar daar zette de uitbraak van het virus voor langere tijd een streep door.

Geldigheid verlengd bij gebrek aan geld

Daardoor kwam er ook niet of nauwelijks geld binnen bij de reisbedrijven, met tot gevolg dat een aantal van hen de vouchers ook niet konden uitbetalen aan de gedupeerde vakantieganger. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) had eerder al een bijdrage aan het voucherfonds toegezegd, maar daar moest Brussel wel zijn zegen aan geven.

Lees ook: Elske Doets pleit voor sectorspecifieke steun, 'voucherbank werkt niet'

Omdat dit op zich liet wachten besloot het garantiefonds, dat gaat over de uitbetaling van de tegoeden, de geldigheid van de vouchers met twee maanden te verlengen. TUI Nederland en Sunweb lieten eerder al weten de vouchers vanaf de vervaldatum uit te betalen. De nummer drie van Nederland, Corendon, gaf aan dat nog niet te kunnen zonder steun uit het fonds.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws