Blog #nlstartop

Het tuincentrum als vervanging voor de buitenlandse vakantie

Ik was geen groot fan van tuincentra. En was niet van plan dat te worden ook. Dat winkelen om het winkelen, dat paste maar moeilijk in mijn doelgerichte manier van denken. Toch heb ik het uiteindelijk omarmd omdat het ook niet anders kan, nu we toch wat moeten verzinnen als de vakantie er totaal anders uit gaat zien. Dat schrijft Patrick Wessels in zijn nieuwe blog.

Patrick Wessels 30 juli 2020

Met corona op vakantie tuincentrum blog patrick wessels

Foto: ANP

Patrick Wessels

Patrick Wessels is al meer dan tien jaar zelfstandig consumentenpsycholoog en SEO-tekstschrijver. Hij schrijft blogs over consumenten, gedrag en inzichten vanuit marketing en psychologie. Hij behoort ook tot de 'Raad van Advies' van De Ondernemer.

Mijn vriendin had er al nooit enige moeite mee. Sterker nog, als ik vrijgezel-Nederland over haar had moeten tippen zou ik ze adviseren de dates te beginnen met een tripje tuincentrum. Langzaamaan begin ik haar daarin te begrijpen. Dankzij de voorpret zoals we die kennen van de vakantie, die je ook tussen de tuinmeubelen en tuinplanten uitstekend kunt ervaren.

Voorpret bij een weekendje weg of vakantie

Voorpret is iets fascinerends. Je kunt enorm uitkijken naar ontelbaar leuke dingen, zonder dat je dit werkelijk allemaal kunt waarmaken. Voor een weekendje weg fantaseer ik over geweldige restaurantjes, bijzondere bezienswaardigheden en het avontuur tijdens allerlei activiteiten - waar we nooit tijd voor zullen hebben. Daardoor geniet ik vooraf al veel meer dan ik werkelijk zou kunnen realiseren.

Lees ook: Familiebedrijf en Winkelier van het Jaar: met deze insteek weet Bouwhal corona te doorstaan

Daarom is ook het tuincentrum eigenlijk een geweldig dagje uit. Om weg te dromen bij de wonderlijke voorbeeldtuinen die ze hebben ingericht. Onder overkappingen vol hangende eieren om uitgebreid in onderuit te zakken. Of met een echte mannenmachine om te barbecueën, inclusief schort, enorme omschepper en alles wat daar blijkbaar bij nodig is. Vaak onbetaalbaar, enorm ruimtevretend en totaal onrealistisch, maar geweldig als bron van voorpret.

De winkel als ervaring

Nu ik het tuincentrum benader als een ervaring voelt het inderdaad als een uitje, een wereld vol wonderen waarin ik wegdroom bij wat er allemaal mogelijk is. Het is een belangrijk deel van het uiteindelijke geluk, ook als uiteindelijk blijkt dat we het zelf met wat minder zullen moeten doen. Precies zoals de vakantie ook altijd te weinig tijd biedt om echt alle plannen waar te maken en de optelsom van de voorpret en de bijzondere herinneringen toch verleidt om zo snel mogelijk weer uit te vliegen. Voortaan krijgen jullie de groeten uit de tuin. Die in dat tuincentrum waar ik van ben gaan houden.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.