Kennis Onderhandelen

Cursus onderhandelen: dit zijn de beste tips

Een cursus onderhandelen leert je daar beter in te worden. Hoe vind je de beste cursus en wat zijn praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt? Een cursus onderhandelen voor de overheid of voor inkoop ziet er heel anders uit. Inkopers hebben een andere opleiding nodig dan verkopers. En gaat het om onderhandelingen voor jouw bedrijf of wil je daar als medewerker beter in worden? Kies een cursus die er specifiek voor bedoeld is.

Van onze redactie 4 maart 2022

Cursus onderhandelen illustratie

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Hoe te onderhandelen? Handige tips

Je leert excellent onderhandelen of andere specifieke vaardigheden. Zodat je een offerte scherper krijgt of om gewoon beter te worden in het onderhandelen en het spel.

In algemene zin kunnen deze tips je helpen:

  • Ga in gesprek
    Tijdens de onderhandelen opleiding leer je dat een onderhandeling een gesprek is. Het gaat niet om een eenzijdige strijd met een vijand. In plaats daarvan moet je er samen uit zien te komen. Dat kan distributief of integratief, maar je bent altijd in gesprek. Houd dat in je achterhoofd, om mee te bewegen met de ander en uiteindelijk uit te komen waar je graag wilt zijn.

  • Verzamel wisselgeld
    Gebruik de cursus onderhandelen om bijvoorbeeld met wisselgeld om te leren gaan. Zorg ervoor dat je nog wat weg te geven hebt, als het resultaat naar je toe beweegt. Je houdt de ander daarmee tevreden, terwijl je vooraf hebt bepaald wat je weg wilt geven (en wat niet).

  • Houd ruimte voor onderhandeling
    Houd er tijdens iedere onderhandeling ten slotte rekening mee dat er wel ruimte moet zijn om te onderhandelen. Dat geldt voor jou, maar ook voor de ander. Anders is er sprake van een harde eis of een ultimatum van jouw kant, iets dat heel anders werkt.

De beste cursus: specifiek kiezen

Dus zoek je de beste cursus onderhandelen, bijvoorbeeld als inkoper of voor de overheid? Zorg ervoor dat je specifiek kiest. Houd er rekening mee dat iedereen moet onderhandelen. De één doet dat iedere dag en de ander als het op z’n pad komt. Zowel ondernemers, medewerkers als alle anderen moeten vroeg of laat onderhandelen. Kies dus een cursus die ingaat op de situaties die jij meemaakt en de anderen die bij jou aan tafel zitten.

Cursus onderhandelen

Tijdens een cursus onderhandelen zorg je ervoor dat je de juiste vaardigheden onder de knie krijgt. Het gaat om inzicht in de onderhandeling, in de mensen aan tafel en in de methodes om anderen te bewegen.

Onderhandelen gaat niet altijd om een situatie van win en verlies. Soms kun je toewerken naar win-win, of zal je je best moeten doen om er geen verlies-verlies van te maken. Dat leer je tijdens de cursussen onderhandelen, afgestemd op de specifieke situaties waar jij mee te maken hebt.