Kennis Onderhandelen

Salaris onderhandelen: zo krijg je wat je verdient

Over het salaris onderhandelen: veel mensen vinden het lastig. En dat geldt voor ondernemers én voor medewerkers, dus daarin sta je bepaald niet alleen. Misschien heb je er al wat ervaring mee of is het weer even geleden. Wij delen een aantal tips voor de contractonderhandelingen. Dus wil je over het loonvoorstel onderhandelen? Zorg er in ieder geval voor dat je dit anders aanpakt dan bij een bedrijfswagen. In dat geval kun je relatief hard zijn, op basis van distributief onderhandelen. Onderhandelen over het salaris doe je juist integratief, en met de focus op win-win.

Van onze redactie 6 april 2022

Salaris onderhandeling personeel

5x slimmer onderhandelen over salaris

Je wilt slimmer onderhandelen over, bijvoorbeeld, het salaris? Wij delen 5 tips:

 • Weet wat iemand waard is
  Zorg dat je goed weet wat iemand waard is. Dat geldt voor ondernemers én voor medewerkers. Gebruik bijvoorbeeld de Loonwijzer. Voorkom dat je een onrealistisch bedrag aanbiedt of vraagt. Een goede voorbereiding is in dit geval het halve werk.

 • Laat de ander openen
  Verleid de ander om het eerste bod te doen. Misschien is het minder dan je had willen betalen. Of meer dan je had gehoopt te krijgen. En is het nog niet helemaal wat je hoopte? Dan is er vervolgens ruimte om erover te onderhandelen.

 • Voorkom vergelijkingen
  Zowel als ondernemer als medewerker is het verstandig om geen vergelijking te maken met anderen op de werkvloer. Zorg dat je dit individuele geval ook individueel beoordeelt en behandelt. Kijk naar unieke kwaliteiten, de specifieke positie en jouw wensen.

 • Denk verder dan loon alleen
  Zowel voor de ondernemer als voor de medewerker is het loon een belangrijk onderdeel van de salarisonderhandeling. Denk echter verder dan loon(sverhoging), bijvoorbeeld aan een reiskostenvergoeding of een opleidingsbudget.

 • Leg het goed vast
  Leg de afspraken die jullie als ondernemer en medewerker maken in ieder geval goed vast. Schrijf op wat jullie afspreken, om daar later geen discussie over te krijgen. Doe dat al bij het maken van de afspraken, om het daarna uit te (laten) werken in het daadwerkelijke contract dat er volgt.

Salaris onderhandelen

Dus wil je over het salaris onderhandelen en ben je benieuwd hoe je dat goed aanpakt? Zorg ervoor dat je rekening houdt met bijvoorbeeld een opzegtermijn. En ken de mogelijkheden en voordelen van een vast contract ten opzichte van een tijdelijk contract. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Stel je in ieder geval constructief op. Dat voorkomt eventuele irritaties en ergernissen. In plaats daarvan spreek je vooraf samen de behoefte en wens uit om tot een goede afspraak te maken. Je zal merken dat de onderhandelingen over het salaris tussen jou als ondernemer of medewerker en de andere partij een stuk beter verlopen.