Kennis Onderhandelen

Tips: onderhandelen over salaris als werkgever

Met welke tips kun je onderhandelen over het salaris, bijvoorbeeld als werkgever? Misschien doe je dit als ondernemer voor het eerst. Of kun je de loon onderhandelen tips goed gebruiken, omdat je daar normaal gesproken niet zo goed in bent.

Wat de aanleiding ook is, houd er rekening mee dat de salaris onderhandelingen zelfs met tips ook lastig zijn voor anderen. Veel mensen kijken er een beetje tegenop. Soms helpt het om dit vooraf aan te geven, en daarmee de spanning er alvast af te halen.

Van onze redactie 18 mei 2022

Salaris onderhandelen werkgever

4 tips voor de salarisonderhandeling

Met de onderstaande tips maak je de salarisonderhandeling een beetje makkelijker:

  • Bereid je voor op het gesprek

  • Vraag naar de (secundaire arbeidsvoorwaarden) voorkeuren

  • Gebruik onderhandeltechnieken

  • Leg alles goed vast op papier

1

Ken het 'redelijke'

Bereid je als ondernemer of werkgever goed voor op het gesprek. Ken de redelijke salarissen in de branche en voor een specifieke functie. En zorg ervoor dat je weet wie je voor je hebt en wat diegene belangrijk vindt. Het laat bovendien zien dat je er tijd in hebt gestoken, dus dat je de ander tegenover je serieus neemt.

Daarnaast is het een goed idee om de ander alvast aan te geven hoe het gesprek eruit zal zien. En dat jullie zullen onderhandelen over het salaris, zodat dit niet als een verrassing komt.

2

Vraag naar de (secundaire arbeidsvoorwaarden) voorkeuren

Vraag de ander naar de voorkeuren en wensen. Wat vindt diegene belangrijk in een baan? En waar denkt de medewerker ongeveer aan voor het salaris? Soms komen daar verrassingen dingen uit naar voren. Niet zelden vraagt een medewerker helemaal niet zoveel als je zou verwachten, bijvoorbeeld als het gaat om de secundaire voorwaarden.

3

Gebruik onderhandeltechnieken

Uiteraard kun je een aantal onderhandeltechnieken gebruiken binnen de tips voor het onderhandelen over het salaris.

Voorkom bijvoorbeeld dat je de ander overdondert met argumenten. Speel in op wat diegene belangrijk vindt. En houd de sfeer goed, omdat jullie straks (weer) met elkaar aan het werk zullen gaan. Ga uit van een win-win, door voor allebei een eerlijke uitkomst te zoeken waar jullie beiden mee kunnen leven.

4

Leg alles goed vast op papier

Zijn de salaris onderhandelingen gelukt? Gefeliciteerd! Leg het vervolgens goed vast op papier. Die tip wordt vaak over het hoofd gezien, maar het voorkomt dat er achteraf toch sprake is van onduidelijkheden.

Tips voor onderhandelen over salaris

De tips voor het onderhandelen over het salaris kun je natuurlijk ook gebruiken voor de vakantiedagen of een vast contract. Ook dat zijn soms lastige gesprekken. Daarom is het verstandig om je er goed op voor te bereiden. En ook de ander vooraf alvast aan te geven wat jullie zullen bespreken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws