Nieuws Personeel

Waarom dit nieuwe metaalbedrijf geen moeite heeft om personeel te vinden: ‘Er komen vier sollicitaties per dag binnen’

Veel bedrijven worstelen om voldoende vakmensen te vinden. Behalve het nieuwe metaalbewerkingsbedrijf 247 TailorSteel in Oud Gastel. ,,We krijgen drie tot vier sollicitaties per dag binnen.”

Inge Jacobs (AD) 16 juni 2023

247 tailorsteel oud gastel vacature sollicitatie metaalbewerking

De nieuwe vestiging van metaalbewerkingsbedrijf 247 TailorSteel in Oud Gastel is woensdagmiddag officieel geopend. Een medewerker staat in één van de nieuwe machines waarin het metaal bewerkt wordt Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann

Het bedrijf werd woensdagochtend officieel geopend, nadat het vorig jaar liet weten zich te willen vestigen in het voormalige pand van Dylan Steel op Borchwerf II. Het is de vijfde vestiging voor de zaak met een hoofdkantoor in het Gelderse Varsseveld. En dit nieuwe bedrijf betekent ook een behoorlijke impuls voor de werkgelegenheid in de regio, want hier kunnen bijna driehonderd mensen werken.

Zoveel werknemers lopen er woensdagochtend nog niet rond. ,,Maar we hebben we in deze tijden van extreem lage werkeloosheid toch tachtig nieuwe mensen weten te werven”, vertelt algemeen directeur Carl Berlo in het AD. Onder andere door flink te investeren in een prettige werkomgeving, maar ook door te werken aan de cultuur. ,,Mensen kijken hier naar elkaar om. De Achterhoek en Noord-Brabant lijken in dat opzicht wel op elkaar.”

Lees ook: Innovatie in de maakindustrie: vele (robot)handen maken licht werk

'Één keer een jaarcontract en daarna een vast contract'

Die tachtig medewerkers bedienen op dit moment dertien machines in het bedrijf en daarmee kan de fabriek nu volop draaien. Die aantallen moeten de komende jaren groeien naar 36 machines en zo’n 250 arbeidsplaatsen. Eric Hengst, de manager van de nieuwe Gastelse vestiging, weet zeker dat hij die nieuwe medewerkers kan vinden. ,,Wij krijgen drie tot vier sollicitaties per dag binnen.”

Volgens de manager is de grootste kracht van de wervingscampagne dat 247 TailorSteel in de vacatures niet om vakmensen vraagt. Iedereen kan solliciteren en wordt dan intern opgeleid, zodat ook bijvoorbeeld de bakker of postbode die een carrièreswitch voor ogen heeft hier terechtkan. Hengst belooft bovendien een goed salaris. ,,We houden mensen ook niet aan het lijntje: één keer een jaarcontract en daarna een vast contract”, zegt Hengst.

"We houden mensen ook niet aan het lijntje: één keer een jaarcontract en daarna een vast contract"

Eric Hengst

De komst van dit bedrijf naar Oud Gastel brengt niet alleen banen met zich mee, vertelt de Brabantse gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen bij de opening. Hoewel vooral Zuidoost-Brabant bekend staat om innovatie, blijft deze regio niet achter. Van Gruijthuijsen: ,,Deze regio klopt zichzelf niet zo op de borst, maar is rijkelijk bedeeld met slimme ondernemers die groei realiseren.”

Lees ook: Hoe je personeel werft in een krappe arbeidsmarkt: denk als een marketeer

Herwaardering van het ambacht

Robotisering en digitalisering worden breed ingezet bij 247 TailorSteel zijn, dat op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen maakt. De nieuwe medewerkers bedienen vooral de machines die zelf het metaal snijden en er rijden drie autonome heftrucks rond die het metaal vervoeren.

Volgens de gedeputeerde zijn dit soort ontwikkelingen geen bedreiging voor de werkgelegenheid in de regio. ,,Robotisering neemt niet de plaats in van medewerkers. Elke robot creëert juist een extra baan", zegt hij. ,,Dat wordt hier getoond. Er is echt sprake van een herwaardering van het ambacht.”

"Robotisering neemt niet de plaats in van medewerkers. Elke robot creëert juist een extra baan"

Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen

Hoewel de machines tegenwoordig bijna alles doen, kunnen medewerkers die dat willen binnen het bedrijf opgeleid worden tot een volleerd metaalbewerker, legt Hengst uit. ,,We leiden nieuwe mensen eerst op tot operator, zodat ze de machines kunnen bedienen. En als ze dan willen, kunnen ze verder getraind worden naar een vakvolwassen metaalbewerker. In veel bedrijven komt het eerst aan op de metaalbewerking en daarna de digitalisering. Bij ons is dat juist andersom.”

Lees ook: Personeelstekort? Dit kan de oplossing zijn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws