Nieuws Personeel

Actieplan om banen te vinden

Een breed verbond van vakbonden, werkgevers, burgemeesters, vastgoedexperts, huurbazen en Economische Zaken gaat actief duizenden banen zoeken voor ontslagen winkelpersoneel van onder meer V&D en Perry Sport.

David Bremmer en Bernie van Unen 29 februari 2016

Perrysport

Dat is de uitkomst van een bijzonder topoverleg gisteren in Utrecht. Er wordt gezocht naar werk in andere winkels, de horeca of callcenters. In totaal kwamen 35 wethouders en burgemeesters gisteren bij elkaar in het Beatrixtheater in Utrecht, samen met vertegenwoordigers van werkgevers, vakbonden, het UWV, het ministerie van Economische Zaken, tien eigenaren van in totaal veertig winkelpanden en vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Daar bespraken ze de grote gevolgen van de recente reeks winkelsluitingen bij onder meer V&D, Perry Sport, Paradigit, Invito, Manfield en Dixons voor werknemers en de steden waar de ketens waren gevestigd. Doel van het topoverleg: het vinden van banen voor de tienduizenden ontslagen medewerkers en het vinden van een andere bestemming voor de winkelpanden. De deelnemers beloven actief te gaan zoeken naar ander werk voor de ontslagen werknemers - achtduizend bij V&D en La Place plus duizenden anderen bij de overige ketens. Ze zien met name ruimte bij andere winkelbedrijven en in distributiecentra. Verder wordt gekeken naar omscholing van personeel.

Faillissementsgolf

Ook de toenemende leegstand stond op de agenda. Alleen al door de val van V&D komen er 360.000 vierkante meters aan winkelruimte vrij in 59 steden. Vorig jaar bedroeg de winkelleegstand al ruim 9 procent. Door de recente faillissementsgolf staat in sommige steden inmiddels al 25 procent van de winkelpanden leeg.