Nieuws Personeel

Afscheid na 50 jaar in de supermarktwereld

Op zijn 15de begon Nijmegenaar Gerard Koppers als hulp op de zuivelafdeling in de supermarkt van de V&D in Nijmegen. Nu, vijftig dienstjaren later, zwaait hij op zijn 65ste af als medewerker van de COOP in de Molenstraat, zo schrijft de Gelderlander.

FLORENCE PEETERS | Foto: GERARD VERSCHOOTEN 10 augustus 2016

Pensioen 1065

Vrijdag is zijn laatste werkdag. Aan het eind van die dag is er een feestje, maar hoe en wat: dat is nog een verrassing. In de winkel aan de Molenstraat is hij sinds 2000 hét gezicht van de winkel geweest. "Jonge collega's en oude klanten zijn voor me aan het aftellen; ze vinden het jammer dat ik wegga."

Bij drie overnames door supermarktketens zijn Koppers' dienstjaren door blijven tellen, waardoor hij nu zijn 50-jarig jubileum kan vieren. In de COOP is hij veruit de oudste werknemer. "Alle collega's van mijn generatie zijn al weg of met pensioen en jongeren mogen hier maar tot hun 20ste werken."

VerpleegkundeDat hij tot zijn pensioen in de supermarktwereld zou blijven werken, stond niet op zijn planning. "Ik wilde heel graag verpleegkunde studeren. Maar toen mijn diensttijd in het leger was afgelopen, kreeg ik een hartaanval. Destijds werd het dan afgeraden om verpleger te worden", zegt Koppers, terwijl hij aan een sigaret trekt. "Omdat het werk me prima beviel, ben ik nooit gaan studeren. In de supermarkt kreeg ik ook voldoening door het vele contact dat je met klanten had. Sommige klanten heb ik langere tijd geholpen met persoonlijke problemen."

De afgelopen decennia heeft Koppers gezien hoe de gang van zaken in een supermarkt veranderde. In 2000 ging hij voor supermarkt Via werken in het voormalige pand van Van Woerkom in de Molenstraat. Die laatste zaak was ooit de eerste kruidenierszaak in Nederland met zelfbediening. "Tegen de tijd dat ik daar ging werken, was het heel anders. Alles voorverpakt. Bestellingen doen bij fabrieken hoefde niet meer, en het contact met klanten is onpersoonlijker. Bij de V&D was het daarom ook veel gezelliger."

RustEen zwart gat na het pensioen? "Iedereen waarschuwt me ervoor. Het zal vast even raar voelen hoor. Maar ik ben blij, dat ik eindelijk rust kan nemen."