Nieuws Personeel

Amersfoortse binnenattracties beleven toptijd

Zelden beleefden binnenattracties in Amersfoort zo'n goede eerste week van de meivakantie, als de voorbije dagen. Dat het met een temperatuur die weigerde boven de tien graden uit te komen en flinke regenbuien op de koop toe eerder herfst leek dan lente, is voor hen koren op de molen. Buitenattracties kijken smachtend naar komende week, wanneer het weer een stuk beter zal worden, schrijft het AD.

Artwin Kreekel 2 mei 2016

Binnenattracties amersfoort

Niet 'hoe kom ik deze touwbrug over?' of 'hoe krijg ik alle kegels om?' is de vraag die een bezoeker van Superfun zich de afgelopen week zal hebben gesteld. 'Waar raak ik mijn auto kwijt?' kwam daar zeker vóór. Elke dag trokken honderden ouders met hun kinderen naar het overdekte attractiepark aan de Middelhoefseweg, vlakbij de gemeentegrens met Soest. Ook deze zaterdag is het druk, hoewel regenwolken uitblijven en de zon zich zelfs af en toe laat zien.

2500 bezoekers per dag,,Als ik tijdens een schoolvakantie 's ochtends wakker wordt en op het journaal zie dat het weer niet al te best wordt, weet ik al wat voor een dag het gaat worden," zegt bedrijfsleider Wesley Treffen. ,,Dan hebben we al onze mensen hard nodig om alles in goede banen te leiden, want dan wordt het echt druk." 'Echt druk' betekent bij Superfun zo'n 2500 bezoekers per dag. ,,En dat aantal hebben we afgelopen week meerdere malen gehaald."

VervelenJessica van Grotengast (36) is vaker dan één keer meegeteld in het aantal bezoekers. Met haar kinderen Cas (8) en Mees (5) trok ze zowel dinsdag, donderdag als deze zaterdag naar Superfun. ,,Als de vakantie eraan komt, maak je allerlei plannen om de kids te vermaken," zegt ze. ,,Maar als het dan plots heel slecht weer wordt, valt het merendeel van die plannen letterlijk en figuurlijk in het water. De kinderen vervelen zich stierlijk in huis, dus dan is zo'n binnenattractie als deze ideaal."

Of dat niet aardig in de papieren loopt, drie keer in de week een bezoekje brengen aan het pretpaleis? ,,Gelukkig heb ik een knipkaart, dus je betaalt één keer en dan kun je vaker komen. Natuurlijk is er in Amersfoort veel meer te doen, maar de meeste attracties zijn nu eenmaal buiten." Ze wijst over de Amsterdamseweg naar de Barchman Wuytierslaan, waar Dierenpark Amersfoort aan ligt. ,,Tijgers kijken is leuk, maar niet in de regen."

DierentuinDat blijken meerdere Amersfoorters roerend met haar eens te zijn: drukte voor de kassa van de dierentuin bleef afgelopen week dan ook uit. ,,Natuurlijk is het bij ons véél drukker met goed weer," aldus Lize de Graaf, woordvoerder van de Amersfoortse zoo. Precieze bezoekersaantallen heeft ze niet, maar dat het 'wat rustig was' kan ze niet ontkennen. ,,Grappig is dat regen kinderen over het algemeen helemaal niet deert. Die willen zelfs als het plenst nog de speeltuin in. Ouders bedenken zich echter eerder twee keer. Die gaan liever ergens heen waar het warm en droog is."

MuseaDe meer in kunst en cultuur geïnteresseerde Amersfoorter komt voor warm en droog vertier snel uit bij één van de musea in de stad. En die hebben dan ook een uitzonderlijk goede week achter de rug. ,,Combineer vrije dagen met slecht weer, en dan draaien we goed," zegt Joyce de la Croix. Ze is woordvoerder van Amersfoort in C, de lokale kunstkoepel waar onder meer Museum Flehite, het Mondriaanhuis en Kunsthal KAdE onder vallen. ,,Vooral in KAdE was het erg druk, omdat het de laatste week was dat de tentoonstelling De Loop der Dingen kon worden bezocht. Veel mensen deden dat nog even snel in de eerste week van de meivakantie."

Flehite draaide ook beter dan in andere weken. ,,Dat is altijd een leuke plek om op een toegankelijke manier meer over de geschiedenis van Amersfoort te leren en toch droog te blijven." Dat droog blijven lukte afgelopen week niet of nauwelijks in de rondvaartboten van de Waterlijn. Elke dag voer minstens één boot vanaf de aanlegplaats aan de Krommestraat over de grachten, maar dikwijls was deze slechts voor de helft vol. ,,Op dinsdag en donderdag was de animo echt minimaal," zegt schipper en bestuurslid Bob Ramak.

DieptepuntKoningsdag, woensdag, was wat dat betreft het dieptepunt. ,,Op die dag kost meevaren slechts één euro. Vorig jaar trok die actie nog 840 geïnteresseerden. Dit jaar nog geen 180. En dat kan echt alleen maar door het weer komen." De regenwolken en kou speelden ook die andere toeristische attractie die de Waterlijn beheert, de Keilijn, parten. Het treintje dat bezoekers aan de stad van het station naar het centrum brengt, reed verschillende ritten zonder een enkele passagier.

PositiefEensgezind negatief als de beheerders van buitenattracties zijn over de afgelopen week, zo positief zijn ze allen over de komende dagen: gisteren was het weer met volop zon al beduidend beter dan de voorbije dagen, en die stijgende lijn wordt volgens het weerbericht voortgezet. Vandaag moet het kwik de 17 graden aan gaan tikken. Als alles goed gaat, wordt het vrijdag met 22 graden in Amersfoort 's zomers warm. ,,Als dat allemaal echt uitkomt, dan knijpen we onze handjes dicht," aldus Ramak. ,,Eén ding heb ik in al die jaren varen wel geleerd: niets is zo onvoorspelbaar als het weer."