Nieuws Arbeidsmarkt

AOV wordt steeds populairder bij zzp'ers

Het draagvlak voor een verplichte AOV voor zzp'ers neemt toe. Inmiddels is ruim vier op de tien zelfstandigen voorstander van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Twee jaar geleden was dit nog minder dan een kwart. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.500 Nederlandse zzp’ers.

Van onze redactie 2 juli 2021

Aov zzp zelfstandigen premie populair bouw industrie

Vooral in zware beroepen als de bouw en industrie nemen meer zelfstandigen een AOV. Foto: ANP

Hoewel politiek Den Haag al jaren discussieert over een verplichte AOV voor zelfstandigen, kan het volgens demissionair minister Wouter Koolmees nog jaren duren voordat deze verplichte publieke voorziening daadwerkelijk geregeld is.

AOV in bouw- en industriesector vooral populair

Momenteel heeft 39 procent van de ondervraagde zzp’ers zich verzekerd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid, zo stelt Knab vast. De verschillen per branche zijn groot. Vooral in de - over het algemeen fysiek zware - bouw- en industriesector zijn veel zzp’ers met een AOV (beide 47 procent). Ook binnen de zakelijke dienstverlening (44 procent) hebben relatief veel zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zzp'ers in de sectoren kunst & cultuur, detailhandel en de horeca verzekeren zich relatief gezien juist het minst vaak tegen arbeidsongeschiktheid.

Zzp'ers meer bewust van risico arbeidsongeschiktheid

Cristel van de Ven van de Vereniging Zelfstandigen Nederland reageert in het AD dat zij niet verrast is over de toenemende populariteit van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zij denkt dat de coronacrisis kan hebben bijgedragen. ,,Mensen zijn zich wellicht bewuster van de dingen die kunnen gebeuren.''

Lees ook: Waarom zou je een arbeidsongeschiktheids-verzekering voor zzp'ers afsluiten?

Ondanks de stijgende animo is het merendeel van de zzp’ers nog geen voorstander van een verplichte AOV voor zelfstandigen. ,,Ik ben juist ondernemer geworden om zelf keuzes te maken”, is een vaak gehoord argument, aldus Knab. Daarnaast vrezen tegenstanders dat de premie te hoog wordt.

Premies verplichte aov

Voorstanders hopen dan weer dat de premie door een verplichting voor een AOV omlaag gaat. Anderen wijzen erop dat een ongeluk in een klein hoekje zit en iedereen ziek kan worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws