Nieuws Arbeidsmarkt

Tekort personeel: Stedin werft jeugd met baangarantie én rijbewijs

Het personeelstekort bij Stedin is, onder meer als gevolg van vergrijzing, zo hoog opgelopen dat de netbeheerder 16-jarigen werft. In september begint de eerste klas in het 16-jarigentraject. Het gaat om twintig leerlingen, die behalve een baan ook een rijbewijs in het vooruitzicht gesteld krijgen.

Leon van Heel/Foto: Roel Dijkstra 12 juli 2019

Stedin personeel tekort techniek werving jongeren

De twintig gaan de eerste twee jaar gewoon naar school bij het Techniek College Rotterdam, meldt het AD. Na twee jaar komen de mbo’ers in dienst bij netbeheerder voor gas en elektriciteit en krijgen ze bij de bedrijfsschool hun verdere opleiding tot eerste monteur. ,,Dat zijn ze dan op hun 19de’’, zegt Peter Burgers, hoofd opleidingen bij Stedin. ,,Dan mogen ze in theorie zelfs leiding geven. In de praktijk verwacht ik dat ze eerst nog een tijdje met een ervaren collega meelopen.’’

AanDebak-garantie voor jongeren

Met deze aanpak gaat Stedin weer een stap verder dan andere werkgevers die mensen zoeken. Zo bestaat er al het Albeda Zorgcollege, waarbij de leerlingen voor aanvang van hun opleiding bij één van de ziekenhuizen in de Rotterdamse regio solliciteren. Ook is er voor jongeren uit Rotterdam-Zuid de AanDebak-garantie, waardoor ze al bij aanvang van de opleiding zeker zijn van werk bij Defensie, zorginstellingen, stadsbeheer, de levensmiddelenindustrie en in de Rotterdamse haven. Stedin komt daar bovenop nog met het vooruitzicht op een rijbewijs.

Lees ook: Tekorten in techniek blijven groot, bedrijven werven vaker in het buitenland

Krapte op de arbeidsmarkt

De opleidingstrajecten waarbij bedrijven jongeren al op school vastleggen, zijn volgens een woordvoerder Frans Roozen het Albeda en het Techniek College Rotterdam een recente ontwikkeling. ,,Het heeft alles te maken met de krapte op de arbeidsmarkt.’’

Stedin tapt al langer uit andere vaatjes

De afgelopen jaren heeft Stedin actief geworven onder werklozen, statushouders en mensen met een afstand op de arbeidsmarkt, die bij bedrijfsschool van de netbeheerder een opleiding krijgen. Die vijver begint volgens Peter Burgers leeg te raken. ,,Ook omdat er andere bedrijven met personeelstekorten in vissen.’’ In de Rotterdamse regio is er geduchte concurrentie van de opleidingen van de Shell-raffinaderij en ov-bedrijf RET.