Nieuws Arbeidsmarkt

De drie voornaamste werkwensen van jong talent

Het is altijd lastig om goed personeel te vinden én te behouden, maar nu helemaal. Nieuw onderzoek leert hoe je talent aan je bedrijf kunt binden. Dit zijn de drie doorslaggevende argumenten.

De Ondernemer | Foto: Lars Smook 11 maart 2019

Actronics Almelo

In opdracht van recruitmentspecialist YoungCapital peilde onderzoeksbureau Motivaction duizend Nederlandse jongeren tussen de 15 en 27 jaar over werk. De belangrijkste uitkomst is weinig verrassend: zij vinden een goed salaris het voornaamste criterium om bij een werkgever aan de slag te gaan.

Maar er is wel een opvallend verschil tussen de seksen: 83 procent van de vrouwen vindt het salaris doorslaggevend tegenover 76 procent van de mannen. Komt dit doordat vrouwen nog steeds slechter betaald worden? ,,Dat hebben we niet onderzocht, maar het kan er zeker mee te maken hebben", zegt YoungCapital-woordvoerder Anoeshka Maaskant. Mannelijke sollicitanten hechten volgens het onderzoek meer aan bonussen en een auto van de zaak.

Werk met betekenis

Het salaris wordt op de voet gevolgd door werk met betekenis: 76 procent. Dan gaat het om werk bij een bedrijf met een goede naam, een merk of product waar de potentiële werknemer achter staat, of iets doen voor de wereld. Op de derde plek, met 73 procent, staan ontwikkelings- en groeimogelijkheden. Jongeren met een vaste baan hechten meer waarde aan die laatste categorie.

Lees ook: Fleur en Charlotte Melkert (Equalture): 'Als startup zoeken wij juist senior personeel'

Talent behouden

Talent binnenhalen is één ding, talent behouden een ander. Wat moet je volgens het onderzoek doen om goede krachten langdurig aan je bedrijf te binden? Ook dan komt het salaris op de eerste plaats. 71 procent van de ondervraagde jongeren noemt het een belangrijk middel voor de werkgever, gevolgd door de mogelijkheid om te leren en je te ontwikkelen (55 procent) en doorgroeimogelijkheden (38 procent). Alle uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de YoungCapital Recruitment Guide 2019-2020.