Nieuws Arbeidsmarkt

Energietransitie in gedrang door krapte op arbeidsmarkt

Volgens een rapport van ABN AMRO blijkt ruim een derde van de vacatures die te maken hebben met de overgang naar duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonnestroom, onvervulbaar. Het gaat om installateurs van warmtepompen en zonnepanelen. Ook is er een tekort aan monteurs voor dakwerk, sanitair, verwarming en gas- en waterleidingen.

Van onze redactie 14 april 2022

Monteur dak zonnepanelen

Onder meer installateurs van zonnepanelen zijn steeds harder nodig. Foto: Shutterstock

Volgens ABN AMRO is de krapte op de arbeidsmarkt niet eerder zo groot geweest. Voor ruim een vijfde van alle vacatures zijn geen mensen voorhanden. De bank kijkt daarbij onder andere naar beroepsvoorkeuren en reisafstand. Bij de beroepen die raken aan de energietransitie is voor 36 procent van de vacatures nagenoeg niemand te vinden.

Om het aanbod van personeel te vergroten, moeten initiatieven worden genomen. ABN AMRO wijst als voorbeeld naar Groningen waar uitkeringsgerechtigden via het UWV in drie maanden tijd opgeleid kunnen worden tot installateur van zonnepanelen. Techniek Nederland heeft op zijn beurt alle lokale overheidsplannen en educatiemogelijkheden inzichtelijk gemaakt.

'Geld uit het klimaat- en transitiefonds moet onder meer worden ingezet voor de aanleg van infrastructuur voor schone energiebronnen, waar de personeelstekorten de plannen dus enigiszins dwarsbomen'

Klimaat- en transitiefonds aangekondigd ter grootte van 35 miljard euro

Klimaatwetenschappers wijzen erop dat de uitstoot van broeikasgassen 'onmiddellijk en stevig' moet worden teruggedrongen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad in 2050, ten opzichte van de tweede helft van de 19e eeuw. In diverse sectoren zijn maatregelen nodig om de schadelijke gevolgen van de opwarming te voorkomen, zoals extreme hitte, overstromingen en langdurige periodes van droogte.

In het coalitieakkoord is een klimaat- en transitiefonds aangekondigd ter grootte van 35 miljard euro. Dit geld moet onder meer worden ingezet voor de aanleg van infrastructuur voor schone energiebronnen, waar de personeelstekorten de plannen dus enigiszins dwarsbomen.

Lees ook: Groei economie verder onder druk: waar blijven de extra handen?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws