Nieuws Arbeidsmarkt

FNV stelt volgens maatstaf Europees Parlement: minimumloon in Nederland naar 14 euro

Voortaan moet 60 procent van het mediaanloon (het loon precies in het midden van alle lonen in een land) de norm zijn voor het bepalen van de hoogte van het minimumloon, stelt het Europees Parlement. Voor Nederland betekent dit dat het minimumloon minimaal 14 euro per uur moet zijn.

Van onze redactie 15 september 2022

Euro munt geld

De Ondernemer Vandaag: alles over Prinsjesdag

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'

FNV Voor 14 voert actie op Prinsjesdag en protesteert tegen de te kleine voorgestelde verhoging van het wettelijk minimumloon (WML) van 10 procent per 1 januari 2023. Campagneleider Birsen Yavuz vertelt: ,,Het kabinet heeft aangegeven dat het met deze 10 procentverhoging zorgt voor behoud van koopkracht, maar dat is onzin.’ Het minimumloon loopt al tientallen jaren achter bij de gemiddelde loonontwikkeling en Nederland voldoet ook niet meer aan de Europese norm voor het nationale minimumloon."

'Het kabinet kan er nu echt niet meer omheen'

Op 14 september jl. stemde het Europees Parlement in met een nieuwe wetgeving. Voortaan moet 60 procent van het mediaanloon (het loon precies in het midden van alle lonen in een land) de norm zijn voor het bepalen van de hoogte van het minimumloon. Voor Nederland betekent dit dat het minimumloon minimaal 14 euro per uur moet zijn. Het huidige minimumloon is 10,67 euro. Yavuz: ,,Het kabinet kan er nu echt niet meer omheen. Het minimumloon moet omhoog naar minimaal 14 euro per uur en wel direct. Er is ook genoeg rijkdom, die moet alleen eerlijker verdeeld worden. Veel bedrijven maken gigantische winsten en ook het aantal vermogende particulieren neemt alsmaar toe."

Lees ook: Nieuwe EU-regels minimumloon: werkgevers zullen meer moet betalen

'10 procent is een farce'

De 10 procent verhoging komt in plaats van de eerder beloofde verhoging van 7,5 procent in drie stappen, maar het is niet voldoende om de koopkracht te behouden. Bovendien is de verhoging van 10 procent inclusief de reguliere stijging. Die vindt twee keer per jaar plaats, op 1 januari en 1 juli, op basis van de gemiddelde loonstijging.

Het protest, een tegengeluid op de kabinetsplannen voor het minimumloon, vindt plaats op het Spuiplein in Den Haag. Er worden leuzen gekrijt en stickers en flyers uitgedeeld. De actie start om 13.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Bianca Wilke, activist van Voor 14 en werkzaam in de Sociale Werkvoorziening, is ook bij de actie in Den Haag. ,,Met de naderende winter maak ik mij extra zorgen, vanwege de hoge energieprijzen."

FNV Voor 14 voert sinds april 2019 actie voor verhoging van het wettelijk minimumloon naar minimaal 14 euro per uur. Inmiddels is in veel cao’s ook een minimumloon van 14 euro per uur afgesproken, maar FNV Voor 14 wil dat dit wettelijk wordt geregeld. Yavuz: ,,Met onze campagne hebben we verhoging van het minimumloon op de politieke agenda gekregen, en voor het eerst in vijftig jaar wordt het extra verhoogd, maar 10 procent is veel te weinig. Het kabinet negeert hiermee de roep uit de samenleving om het minimumloon substantieel te verhogen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws