Nieuws Arbeidsmarkt

30 maart Girls' Day: Zakenvrouw van het Jaar Kristel Groenenboom pleit voor 'meer meiden in de techniek'

Docenten op middelbare scholen moeten meiden niet dwarsbomen maar stimuleren om voor techniek te kiezen. Dat is het advies dat Zakenvrouw van het jaar Kristel Groenenboom namens middelbareschoolstudenten op 30 maart overhandigt aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken tijdens de jaarlijkse Girls’ Day.

Van onze redactie 27 maart 2023

Kristel Groenenboom Zakenvrouw

Kristel Groenenboom is directeur van het gelijknamige containerbedrijf dat ze op haar 23ste overnam. Foto: Kapa Photography

Meiden op middelbare scholen vinden dat hun docenten ouderwets denken over hun toekomst. Zakenvrouw van het Jaar Kristel Groenenboom stelde samen met leerlingen een actieplan op met vijf punten. De belangrijkste tip: meidenberoepen bestaan niet. Groenenboom overhandigt haar actieplan op 30 maart tijdens Girls’ Day op haar bedrijf in Oosterhout aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf, en de minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens.

Groenenboom is directeur van het gelijknamige containerbedrijf dat ze op haar 23ste overnam. Dit jaar werd ze als jongste vrouw ooit Zakenvrouw van het Jaar. De ondernemer is sinds jaar en dag een prominent voorvechtster van vrouwen in de techniek. Ze studeerde zelf technische bedrijfskunde en ze werd directeur, maar ze leerde ook lassen. Groenenboom: ‘Als het om techniek gaat is er niets dat vrouwen niet kunnen.’ De Brabantse kreeg veel bekendheid met haar boek Mag ik meneer Kristel even spreken?.

''Onbewust denken veel volwassenen nog steeds dat vrouwen alleen gelukkig worden als ze juf of secretaresse worden. Dat is onzin''

Kristel Groenenboom, Zakenvrouw van het Jaar

Groenenboom spreekt regelmatig met leerlingen en docenten en inventariseerde het afgelopen jaar klachten over beroepsadvies in het middelbaar onderwijs. Het gaat de goede kant op, constateert de topondernemer, maar er is nog veel mis: ,,Volgens de meiden die ik spreek, vinden veel docenten techniek niets voor hen’.

Dit zijn de vijf tips van meiden aan hun docenten:

  • Besteed aandacht aan techniek op vmbo, havo en vwo. Het gaat altijd over Nederlands en wiskunde, maar nooit over programmeren en zonnepanelen leggen.
  • Denk niet in hokjes als je met meiden over techniek praat. Meiden kunnen metselaar worden en jongens kunnen bejaardenverzorger worden.
  • Spreek niet over hoog of laag opgeleid. Een fietsmonteur is even belangrijk voor de maatschappij als een advocaat.
  • Vertel ons wat voor praktische en theoretische opleidingen en beroepen er zijn. Ken je ze niet? Ga er dan eens op de koffie.
  • Stimuleer ons om voor de techniek te kiezen, wij leven in een wereld waar dat zelden gebeurt.

Lees ook: Kristel Groenenboom (36) is jongste Zakenvrouw van het Jaar ooit: ‘Zijn nog steeds heel veel ceo’s die Peter heten’

Hoop dat jonge vrouwen mede dankzij Girls’ Day vaker voor techniek kiezen

Kristel Groenenboom hoopt dat jonge vrouwen mede dankzij Girls’ Day vaker voor de techniek zullen kiezen. Niet alleen omdat er een groot tekort is aan technisch opgeleide mensen, maar ook omdat ze denkt dat veel vrouwen gelukkiger worden als ze een praktisch beroep uitoefenen. Groenenboom: ,,Onbewust denken veel volwassenen nog steeds dat vrouwen alleen gelukkig worden als ze juf of secretaresse worden. Dat is onzin. Diezelfde vrouwen zouden wel eens veel gelukkiger kunnen zijn als schilder of automonteur.''

Lees ook: Kristel (36) is zakenvrouw van het jaar: ‘Klant nam aan dat ik de secretaresse was’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws