Nieuws Arbeidsmarkt

Groei ondernemingen zet gestaag door, vooral toename zzp'ers

In Nederland zijn we sinds 1 april van dit jaar ruim 2,3 miljoen bedrijven gevestigd: 2.356.554 om precies te zijn. Dat blijkt uit de KVK Bedrijvendynamiek. Vorig jaar op 1 april waren dat er nog 2.226.932. Kortom, een stijging van 5,8 procent in dit eerste kwartaal. Er zit vooral groei bij zzp en parttime zzp: van het totaal aantal bedrijven in Nederlands wordt ruim 70 procent gevormd door (part time) zzp’ers.

Van onze redactie 14 april 2023

KVK zzp groei bedrijven index 2023

Beeld: Shutterstock

Lees ook: Steeds meer ondernemers stoppen zelf vanwege regeldruk en schulden

Groei starters in horeca, detailhandel en cultuur

Het aantal starters groeide met 12,6 procent van 67.359 in het eerste kwartaal van 2022 naar 75.825 in het eerste kwartaal van 2023. De sectoren die hierin de grootste groei laten zien zijn horeca (29 procent), detailhandel (25,5 procent), zakelijke diensten (21,9 procent ) en cultuur, sport en recreatie (20,6 procent). In de sector financiële instellingen (-18,3 procent), groothandel (-10,5 procent) en land- en tuinbouw (-1,5 procent) nam het aantal starters het sterkst af.

Ruim 6000 meer stoppers dan in 2022

In het eerste kwartaal stopten 46.205 ondernemers met hun bedrijf, tegenover 40.114 in het eerste kwartaal van 2022. Dat zijn er ruim 6.000 meer dan het jaar ervoor: een toename van 15 procent. De grootste toename van het aantal stoppers zagen we in de sector gezondheid (33 procent) gevolgd door de sector land- en tuinbouw (29 procent) en de bouw (29 procent). In geen enkele sector nam het aantal stoppers af.

Lees ook: Jongeren willen niet meer onder een baas werken: aantal zzp’ers blijft groeien

Verdubbeling aantal faillissementen in horeca, logistiek en industrie

In het eerste kwartaal van 2023 gingen 641 bedrijven failliet tegenover 409 in het eerste kwartaal van 2022, een toename van 57 procent. In de sectoren industrie, horeca, logistiek, persoonlijke dienstverlening en detailhandel verdubbelde het aantal faillissementen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.

Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management: ,,Het is opvallend dat het aantal ondernemers maar blijft stijgen. Gedurende de coronaperiode is het aantal bedrijven alleen maar gestegen. Ook de energiecrisis en de hoge inflatie van het laatste jaar hebben deze stijging niet doen afvlakken, laat staan omkeren. Het laat zien dat het ondernemerschap voor een steeds grotere groep mensen een aantrekkelijke optie is. Kanttekening hierbij is wel dat deze stijging voor het overgrote deel komt door groei in het aantal (parttime) zzp'ers. In vrijwel alle sectoren, van zorg tot bouw, is deze groep sterk in omvang toegenomen.”

Lees ook: Horeca ziet personeel weer terugkeren: ‘Maar met een snotneus blijven ze al thuis’

Wederopstanding cultuursector

Binnen de sector cultuur, sport en recreatie groeit vooral het aantal starters in de deelsectoren ‘beoefening van podiumkunst’ en ‘dienstverlening voor uitvoerende kunst’. Hier steeg tijdens de eerste drie maanden van dit jaar het aantal starters met respectievelijk 62 en 71 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.

Knoben: ,,De groei van het aantal ondernemers hier is te verklaren doordat dit de sectoren zijn die na de coronaperiode terugkeren naar ‘normaal’. Het publiek weet de sport, cultuur en recreatie weer te vinden en dus liggen daar weer kansen voor ondernemers. Veel van deze ondernemers hebben tijdens de coronaperiode andere werkzaamheden gezocht en keren nu weer terug naar de sector waar hun hart ligt."

Lees ook: Vakbond: 'Verplichte aov voor zzp'er is een begin maar niet genoeg'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws