Nieuws Arbeidsmarkt
Jonge werknemers aantrekken? Zo pak je dat als ondernemer aan
Nederland vergrijst. Dat zorgt voor personele problemen bij veel bedrijven. Jongeren die de arbeidsmarkt betreden kunnen een oplossing bieden, maar hoe trek je die aan?

Om het gat te dichten dat de pensionado's achterlaten, moeten jonge mensen worden aangenomen. Foto: Shutterstock
Toob Alers, eigenaar van Buro Toob in Alphen, heeft er in elk geval weinig moeite mee. In de afgelopen tee maanden zocht hij drie nieuwe werknemers. Voor al die vacatures vond hij een kracht die jonger was dan 30 jaar.
Toch slagen lang niet alle werkgevers in het aantrekken van jongvolwassenen. ,,Dat terwijl het juist nu van groot belang is”, zegt Joselyn Faber, arbeidsmarktadviseur bij het UWV, in het AD. ,,Veel bedrijven hebben een groot aantal 60-plussers in dienst. Die gaan de komende jaren met pensioen en dat moet toch worden opgevangen.”
Lees ook: Vast contract niet meer hoogste doel: zo krijg je wel jongeren in je personeelsbestand
Grootste problemen in Zorg & Welzijn, Openbaar bestuur en overheidsdiensten en Onderwijs
In de regio Holland Rijnland voorziet Faber de grootste problemen in de sectoren Zorg & Welzijn, Openbaar bestuur en overheidsdiensten en Onderwijs. Hier zijn respectievelijk 12,4 procent, 14,7 procent en 13,6 procent van de werknemers 60 jaar of ouder. Daarmee hebben deze bedrijven bijna de helft van alle 26.800 werkenden van deze leeftijd in dienst.
Om het gat te dichten dat de pensionado's van de komende jaren achterlaten, moeten jonge mensen worden aangenomen, maar die groep is een stuk kleiner. ,,Ondertussen vinden jongeren andere dingen belangrijk in hun werk dan oudere collega's”, vertelt Faber. ,,Laatstgenoemden doen dingen vaak op de manier hoe ze het altijd al hebben gedaan en ze blijven lang bij eenzelfde werkgever hangen. Wanneer bedrijven nieuwe mensen zoeken, zijn functies vaak best wel gekaderd. Jongeren knappen daar op af. Die willen zich ontwikkelen en nieuwe dingen leren.”
''Jonge werknemers zoeken flexibiliteit. Maar dat betekent niet dat ze geen vastigheid willen. Ook zij vinden een vast contract belangrijk''
Geen uitdagingen? Dan is een jonge werknemer ook weer snel vertrokken
Om jonge mensen aan te trekken, moet een bedrijf nieuwe werknemers dus mogelijkheden bieden om uitdagingen aan te gaan. ,,Zijn die uitdagingen er niet, dan is een jonge werknemer ook weer snel vertrokken”, ziet Faber. Volgens het CBS blijven werknemers van 15 tot 25 jaar gemiddeld 1,5 jaar bij een werkgever, terwijl dat voor alle werknemers gemiddeld 8,4 jaar is.
,,Jonge werknemers zoeken flexibiliteit”, zegt Faber, die met haar 30 jaar zelf ook onder de doelgroep valt. ,,Maar dat betekent niet dat ze geen vastigheid willen. Ook zij vinden een vast contract belangrijk. Daarnaast is zo'n contract een blijk van waardering. En juist dat is nog belangrijker voor generatie Y en Z.”
Lees ook: Nieuwe KHN-voorzitter stort zich op personeelstekort: ‘We laten zien hoe leuk en divers het vak is’
Nieuwe en jonge, goed opgeleide mensen binnen zijn bedrijf
Terug naar Alphen, waar het Toob Alers (62) aardig lukt om deze generaties aan het werk te krijgen. Eind 2020 begonnen twee jonge accountmanagers van toen 24 en 25 jaar. ,,En die zijn er nog!”, zegt een trotse Alers. Afgelopen maand lukte hem het opnieuw om jonge, goed opgeleide mensen binnen zijn bedrijf te halen. ,,Ik heb drie nieuwe mensen aangenomen, die allemaal jonger dan 30 jaar zijn.” Die vond hij echter niet zomaar.
,,Om hen aan te trekken en mee te gaan met de tijd, heb ik de naam en koers van mijn bedrijf veranderd. Eerst was dit Buro Toob: reclame en media. Nu is dat Buro Toob: Young Creatives. Daarmee spreek je toch een andere doelgroep aan”, zegt Alers.
Hij zet de vacatures daarnaast anders uit dan een paar jaar geleden. ,,Vroeger plaatsten we een advertentie in de krant. Nu proberen we vacatures online zo goed mogelijk weg te zetten, bijvoorbeeld op LinkedIn, maar ook op bepaalde dashboards waar veel net afgestudeerden op zitten. En dat mag dan ook best wat geld kosten.”
Type werk van jonge werknemers is iets anders geworden
Ook ziet hij dat het type werk van jonge werknemers iets anders is geworden. ,,Het moet aantrekkelijk, uitdagend en flexibel zijn. Als mijn personeel bij een klant is geweest, wil het daarna vanuit huis verder werken. Die vrijheid was vroeger ondenkbaar, maar die moet je de nieuwe generatie wel écht geven.”
Alers is ontzettend blij met zijn jonge werknemers. ,,Het is een bewuste keuze geweest om hier op in te zetten. Veel zijn opgegroeid met digitalisering. Zoals zij bepaalde dingen oppakken, dat zou mij nooit lukken. En het heeft ook mijn stijl van leidinggeven sterk veranderd.”
Lees ook: Werkgevers opgelet: een op drie werknemers staat op punt om op te stappen