Nieuws Arbeidsmarkt

Succes na 300 sollicitatiebrieven en geen baan: ondernemer Moustafa pleit voor discriminatievrije werkvloer

Het is 1 maart Zero Discrimination Day. Ondernemer Moustafa Makhlouf weet wat het is om gediscrimineerd te worden. Hij schreef een boek over het zonder succes versturen van driehonderd sollicitatiebrieven. Zijn boodschap juist op deze dag is om iedereen een eerlijke kans te geven op een baan.

Eduard Voorn 1 maart 2023

Moustafa Makhlouf hulp

Ron is blind en liep samen met Moustafa Makhlouf 10 kilometer tijdens de Marathon in Eindhoven. Foto: Merijn Geurts/Fotoburo Bolsius

Moustafa Makhlouf (39) is nog vermoeid van zijn pelgrimage naar Medina en Mekka. Als gelovige moslim heeft hij net de hadj gedaan. Het maakt hem sterker, vertelt hij zonder rancune en wrok. ,,Het geeft mij kracht om me in te zetten voor inclusiviteit.”

Als je zijn boekOnbeperkt Mustafa leest, is dat 'geen rancune en wrok' een klein wonder. Vanaf zijn vierde woont de in Marokko geboren Moustafa in Den Bosch en wordt hij geconfronteerd met discriminatie en uitsluiting. Hij knokt zich letterlijk - wordt karatekampioen - en figuurlijk uit de misère. Na het schrijven van driehonderd sollicitatiebrieven heeft hij nog steeds geen baan en is zelfs zijn uitkering door de gemeente Den Bosch ingetrokken. De rechter zette dat uiteindelijk recht en gelukkig krijgt Moustafa een baantje op een sportschool.

"Mensen met een beperking, een moeilijke achternaam, of een ander soort levensstijl hebben talenten waar je als werkgever niet aan hebt gedacht"

Moustafa Makhlouf

Graag met de koning meelunchen

Moustafa klautert langzaam omhoog en is nu BB’er – Bekende Bosschenaar. Hij heeft die status bereikt door zich in te zetten, naast het zijn van personal coach, voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Hij maakt van Ron, die blind is, Mehmed en Yvette, die het syndroom van Down hebben, helden. Zijn helden. ,,Hopelijk word ik door koning Willem-Alexander uitgenodigd, en ben ik een van de honderd die mee mag lunchen. Iemand heeft mij getagd op een bericht dat op LinkedIn stond. Ik ga dan vragen of ik mijn helden mee kan nemen om zo een statement te maken voor deze groep. Deze mensen horen ook bij onze samenleving.”

Wat voor ondernemer ben je?

,,Een die niet zozeer bezig is met geld verdienen. Ik ben personal coach voor mensen met en zonder beperking. Maar mijn ondernemerschap zit meer in het feit dat ik initiatieven neem. Ik probeer mensen met een beperking op de kaart te zetten en daar moet je dingen voor doen, dat is ook ondernemen. Het geld van dit boek gaat naar een op te richten centrum voor inclusiviteit en verbinding.”

Je wordt gevraagd om lezingen te houden voor bedrijven. Jij stuurde driehonderd sollicitatiebrieven en nog geen baan. Wat is je boodschap?

,,Geef mogelijke werknemers die er anders uitzien dan jijzelf een eerlijke kans. Het volgende boek dat ik misschien ga schrijven krijgt het woord kans in de titel. Mensen met een beperking, een moeilijke achternaam, of een ander soort levensstijl hebben talenten waar je als werkgever niet aan hebt gedacht. Neem ze in dienst. Er kunnen veel dingen uitkomen waar je als bedrijf profijt uit kan halen. Je komt daar nooit achter als je ze geen kans geeft.”

'Blijf elkaar wel respecteren'

Moustafa staat niet negatief in het leven, maar ziet dat echte inclusiviteit een moeilijk verhaal is. Hij stelt het woord tegenover exclusiviteit. ,,Je kunt geen mensen, groepen uitsluiten. Het woord 'samenleving' bestaat niet voor niets uit samen en leven. Je zult dus mensen met een beperking, maar ook moslims op moeten nemen.”

Hij stopt even en pakt nog even die verschillen op: ,,Die mogen er best zijn. Je hoeft het ook niet met elkaar eens te zijn. Maar je moet elkaars standpunten wel respecteren, anders is het niet samen leven.”

Lees ook: Deze startup laat werkgevers niet naar diploma, maar naar persoonlijkheid kijken

Eigenlijk zal je een sollicitatietraject van brief en cv overboord moeten zetten. Het is een begin om een meer inclusieve werkvloer te krijgen.

,,De naam op een sollicitatiebrief en cv heeft geen toegevoegde waarde. Je neemt iemand aan op wat hij of zij kan en niet omdat hij Moustafa of Jan heet. De naam en waar je vandaan komt zijn niet van belang. En als je iemand uitnodigt voor een gesprek, begin eens met de vraag hoe het met hem en zijn kinderen gaat. Dat geeft gelijk een vertrouwd gevoel naar elkaar toe.”

,,Zorg goed voor je personeel, zorg goed voor elkaar. Geven opent de deuren om te ontvangen. Als je als bedrijf geeft, iemand een eerlijke kans geeft, opent dat de deuren om te ontvangen. Als werkgever zal je van die persoon iets heel moois ontvangen in de vorm van glimlach of gewoon goed werk. De emotionele waarde van iemand aannemen met een beperking is hoog. Dat is niet in geld uit te drukken. Salam aleikum.”

Moustafa ziet dat echte inclusiviteit een moeilijk verhaal is.

Per verkocht boek gaat 4,29 euro naar Challenge4Charity, met als doel een centrum te starten waar mensen met en zonder een uitdaging samen helemaal gelijkwaardig zijn en kunnen samenkomen, praten en sporten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws