Nieuws Arbeidsmarkt
Dit zijn de meest schaarse beroepen in 2019
Automonteurs, docenten Nederlands, verpleegkundigen, loodgieters, koks en accountmanagers. Ze staan allemaal in het lijstje meest schaarse beroepen in 2019, gemaakt door uitzendconcern Randstad. Toch is het niet onmogelijk om de functies in te vullen.

Vooral de vraag naar monteurs in de werktuigbouwkunde nam, met een stijging van 111 procent, sterk toe ten opzichte van 2017. Dat heeft met name te maken met de door technologie en robotisering sterk veranderende arbeidsmarkt. “We leiden minder mensen op voor bijvoorbeeld het vak van loodgieter of plaatwerker, terwijl de vraag groot is. Andere zorgenkindjes blijven het onderwijs en de zorg, waar de urgentie voor vakmensen heel groot is'', aldus Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt bij Randstad Nederland. De verwachting is dat het totaal aantal vacatures dit jaar verder zal toenemen.
Solliciteren via WhatsApp
Toch zijn er verschillende manieren om de perfecte werknemer wel naar jouw bedrijf te lokken. Zo voerde IT-bedrijf Neomax het WhatsApp-solliciteren in. Doordat de stap om een cv op te sturen op deze manier laagdrempeliger werd, groeide het aantal sollicitaties met 18 procent. Hoe zij dat invulden lees je in dit verhaal.
Een eigen opleiding
Motiv pakt het anders aan. Het bedrijf zette een eigen academie op om werknemers op te leiden. Werknemers ja, want de studenten krijgen terwijl ze nog bezig zijn met hun studie al een goed salaris, wat het aantrekkelijk maakt om voor het bedrijf te gaan werken. En daarbij zijn ze ervan verzekerd dat het ook met de soft skills van de ICT’ers helemaal goed zit, op het moment dat ze aan de slag gaan. Helemaal geen slecht idee, want in 27 procent van de gevallen ontbreken de mensen met relevante werkervaring.
Genderneutrale vacatureteksten
Het Australische Atlassian, dat een groot kantoor in Amsterdam heeft, verleend extra zorg aan de vacatures. Door genderneutrale teksten te schrijven, is het aantal vrouwen dat solliciteert met 50 procent toegenomen.
Motiveer jongeren
Installateur en loodgieter Erik Bouwmeester vertelt aan het AD: “Er is in de bouw weinig aanwas aan jeugd. Ze zitten liever op kantoor achter een computer, dan dat ze iets met hun handen doen. We moeten de jeugd motiveren. Je kunt prima je geld verdienen in de bouw.”
Maak het je (potentiële) werknemer naar de zin door goede arbeidsvoorwaarden, een prettige werkplek (bij Atlassian staan pingpongtafels en zitzakken), vrijheid en een mooi salaris. Val op. IT-bedrijf MendriX doet dat door sollicitanten mee te nemen voor een ritje in een fourwheeldrive. Van Dijk Educatie lokt met een goed salaris, gratis ijs en hotdogs.