Nieuws Arbeidsmarkt

Ineke Kooistra (The Works): ‘Maak jezelf aantrekkelijk voor werkzoekenden’

De krapte op de arbeidsmarkt is een schreeuwend probleem voor veel ondernemers, dus gaat ook de wekelijkse radio-uitzending van De Ondernemer over dit gevoelige onderwerp. ,,Als ondernemer moet je jezelf aantrekkelijk maken voor werkzoekenden.”

Jeroen Mirck 5 april 2022

Ineke Kooistra CEO Young Capital

Ineke Kooistra (The Works): ,,Bedrijven denken teveel inside-out in plaats van outside-in.” Foto: YoungCapital

Tijdens de uitzending bij New Business Radio neemt presentator Remy Gieling het laatste ondernemersnieuws door met co-host Ineke Kooistra, ceo van The Works (YoungCapital, Next, Jobbird, StudentJob en DASH). Het brekende nieuws stemt niet heel vrolijk: de arbeidsmarkt is krapper dan ooit, bedrijven gaan er nog jaren last van hebben. Als prangend voorbeeld waarschuwt vakbond FNV zelfs voor chaos op Schiphol door het personeelstekort.

Lees ook: Ineke Kooistra (ceo The Works) co-host live radio De Ondernemer

,,Het zijn wel de feiten”, verzucht Kooistra. Als topvrouw in de uitzendbranche heeft ze gelukkig wel wat oplossingen paraat. ,,Als ondernemer moet je jezelf aantrekkelijk maken voor werkzoekenden”, zo luidt haar eerste advies. ,,Dat begint bij je verdiepen in je doelgroep. Zoek je specifiek jongeren, hou dan rekening met hun behoeften: veel autonomie en zelfsturing bij werkplanning. Bedrijven denken teveel inside-out in plaats van outside-in.”

Oekraïeners oplossing voor Nederlandse arbeidsmarkt?

In de uitzending komt de suggestie van een UvA-lector aan bod, die suggereerde dat de toestroom van Oekraïeners misschien wel de oplossing is voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Daar heeft Kooistra haar twijfels bij. ,,De vrouwen en kinderen die nu vooral op de vlucht zijn, kunnen de nood van vandaag niet ledigen. De moeders hebben nu vooral de zorg voor hun kinderen. Na de zomer verwacht ik wel een toestroom van arbeidskrachten.”

"Zoek je specifiek jongeren, hou dan rekening met hun behoeften: veel autonomie en zelfsturing bij werkplanning"

Ineke Kooistra, ceo van The Works

De arbeidsmarkt heeft volgens de ceo van The Works ook veel last van onbenut potentieel. ,,Zo worden oudere werknemers ondergewaardeerd en zeker ook mensen die een tijd uit het arbeidsproces zijn geweest. Met goede begeleiding kunnen zij veel meer dan vaak wordt gedacht.” Een supermarktmanager die iedereen in dienst neemt die zich aanbiedt en daarna pas kijkt of iemand functioneert, vindt Kooistra een ,,fantastisch” initiatief.

Personeel beter binden aan bedrijven

In de uitzending schuiven ook twee bedrijven aan die personeel beter aan hun bedrijf weten te binden. Starlingz, de kersverse onderneming van Steven Beek en De Ondernemer-gastblogger Cor Hospes, doet dat door het bedrijfsverhaal intern beter te laten landen. Zij vinden dat werkgevers ,,er gek genoeg alles aan doen om hun personeel verder te vereenzamen”. Beek en Hospes helpen om de verbinding met de doelen van het bedrijf te versterken. ,,De basis is dat het grote verhaal ontbreekt. Dat helpen wij vertellen.”

Lees ook: Remy Gieling ontvangt Bas van der Veldt (AFAS) en BENR in De Ondernemer radio

Twee andere gasten in de uitzending zijn de ondernemende broers Steven en Joris Hofhuis, van IVA Groep. Zijn bouwen aan de werkplek van de toekomst door de herinrichting van kantoren. Hun praktische tip om het medewerkers meer naar de zin te maken: ,,De makkelijkste oplossing is heel simpel, namelijk beplanting. Dat wordt zwaar onderschat. Beplanting doet zo ontzettend veel meer voor de werkomgeving! Het is gezond en draagt echt bij aan een positieve gemoedstoestand.”

Elke dinsdag maakt De Ondernemer van 11.00 tot 13.00 uur een radio-uitzending in samenwerking met New Business Radio. De presentatie is in handen van journalist Remy Gieling. Meerdere (korte) interviews, series en reportages vanaf locatie vormen de basis, met twee vaste columnisten: Juri Hoedemakers (bekend als drs. Hofnar) en Nico Dijkshoorn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws