Nieuws Arbeidsmarkt

The Great Regret: waarom personeel 'boemerangt' naar hun oude werkgever

Tijdens de coronapandemie wisselde een recordaantal mensen van baan, maar nu willen veel professionals juist terugkeren naar hun voormalige werkgever. Dat constateert recruitmentorganisatie Robert Walters. De trend staat bekend als The Great Regret.

Van onze redactie 24 augustus 2023

Boemerang medewerker great regret

Beeld: Shutterstock

De The Great Regret toont aan dat maar liefst 60 procent van de ondervraagde professionals de wens heeft terug te keren naar een werkgever van vóór de crisis. Het onderzoek, uitgevoerd onder 3.000 Europese professionals, onthult een aantal factoren die bijdragen aan deze verschuiving.

Voor 38 procent van degenen die tijdens of na de lockdown van baan veranderden, was een beter salaris de drijvende kracht achter hun beslissing. Anderen verlangden naar de flexibiliteit die ze hadden ervaren tijdens de coronacrisis, en kozen daarom voor banen waar zij hybride konden werken (13 procent) en flexibele uren (4 procent). Maar het meest opvallende was dat 45 procent van de professionals aangaf van baan te zijn veranderd vanwege de bedrijfscultuur.

"Met een voormalige werknemer kunnen bedrijven direct aan de slag. Ze zijn al bekend met de processen en de bedrijfscultuur, wat maanden aan inwerktijd kan besparen"

Contact met oude werkgever

Nanke van Asten, specialist in finance recruitment bij Robert Walters, herkende deze trend en merkt op: ,,Werknemers willen de flexibiliteit die ze tijdens de pandemie hebben ervaren niet opgeven. Ook de bedrijfscultuur speelt een cruciale rol in hun beslissingen, vooral nu ze weer vaker op kantoor zijn."

Een opvallende bevinding uit het onderzoek is dat maar liefst 81 procent van de ondervraagden op de een of andere manier contact onderhoudt met hun voormalige managers. Dit contact wordt in veel gevallen in stand gehouden vanwege persoonlijke banden, maar ook professioneel advies (11 procent) blijkt een drijfveer voor het contact.

Lees ook: Personeelstekort belemmert veel ondernemers bij runnen bedrijf

Boemerang-werknemers

De trend van 'boemerang-werknemers,' die hun voormalige werkgevers weer opzoeken, lijkt ook invloed te hebben op de werving van nieuw personeel. Terwijl veel bedrijven zich richten op kostenreductie, benadrukt Van Asten het belang van flexibiliteit en openheid. Ze legt uit: ,,Met een voormalige werknemer kunnen bedrijven direct aan de slag. Ze zijn al bekend met de processen en de bedrijfscultuur, wat maanden aan inwerktijd kan besparen."

Van Asten dringt er bij bedrijven op aan niet alleen alumni opnieuw in dienst te nemen, maar ook managers te trainen in het voeren van positieve exitgesprekken. Het opstellen van duidelijke procedures voor het opnieuw aannemen van voormalige werknemers wordt ook sterk aanbevolen. Ze drukt bedrijven op het hart ervoor te zorgen dat medewerkers voldoende groei- en ontwikkelingsmogelijkheden krijgen, vooral wanneer ze terugkeren naar een hogere functie dan voorheen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws