Nieuws Arbeidsmarkt

Personeelstekort: CNV wil 1000 euro opleidingsgeld voor iedereen

Iedere Nederlander moet dit jaar 1000 euro opleidingsgeld krijgen van het kabinet. Hiervoor pleit vakbond CNV in een manifest dat aan minister van Sociale Zaken Karien van Gennip is aangeboden. Deze eenmalige investering kan volgens de vakbond tientallen miljarden euro's aan rendement opleveren.

Van onze redactie 18 mei 2022

Opleiding personeel docent klas

Een opleiding levert een hogere effectiviteit op door de nieuw aangeleerde kwalificaties. Foto: Shutterstock

,,Nederland kampt met een steeds groter tekort aan gekwalificeerd personeel. Met een startbudget van 1000 euro krijgt iedereen de kans om zich snel te ontwikkelen en klaar te zijn voor de arbeidsmarkt van de toekomst", zet CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Het CNV is kritisch over het huidige STAP-budget dat het kabinet beschikbaar stelt voor werkenden. Slechts 160.000 mensen kunnen hier gebruik van maken en juist de groep die dit het hardst kan gebruiken, vist achter het net. De vakbond pleit ervoor dat de 1000 euro wordt gestort op een aparte leerrekening.

''Mensen krijgen de smaak van het opleiden te pakken. Werkgevers zien de extra opbrengsten en zijn op basis daarvan graag bereid om extra te investeren''

Piet Fortuin, voorzitter CNV

85 procent werkenden geeft aan dat werk de afgelopen tien jaar is veranderd

Een half miljoen werkenden beschikt volgens het CNV nu al over een leerrekening. ,,Wij willen dat iedereen in Nederland een leerrekening krijgt: een persoonlijk opleidingspotje waardoor mensen naar eigen keuze een opleiding kunnen volgen." Bij slechts 6 procent van de werkenden betaalt de werkgever momenteel opleidingen buiten het eigen vakgebied, stelt de vakbond.

Werk verandert steeds sneller en 85 procent van de werkenden geeft aan dat hun werk de afgelopen tien jaar is veranderd, blijkt uit onderzoek van de bond. Ontwikkelingen zoals digitalisering en automatisering spelen hierin een grote rol, naast de energietransitie.

Lees ook: Hoogleraar Arbeidsmarkt: 'Zorg dat deeltijders meer uren maken'

Hogere effectiviteit door nieuw aangeleerde kwalificaties en gemiddeld hoger salaris

Een opleiding levert een hogere effectiviteit op door de nieuw aangeleerde kwalificaties en daarmee ook gemiddeld een hoger salaris. Zeker als de opleiding zich richt op analytische vaardigheden, waar de toekomstige arbeidsmarkt om vraagt.

,,Op lange termijn kunnen de opbrengsten nog hoger zijn dan we nu berekenen. Mensen krijgen de smaak van het opleiden te pakken. Werkgevers zien de extra opbrengsten en zijn op basis daarvan graag bereid om extra te investeren. Het sneeuwbaleffect. Kortom, alleen maar winst dus", aldus Fortuin.

Lees ook: VNO-NCW en MKB-Nederland: ondernemers in nood door tekorten aan materieel

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws