Nieuws Arbeidsmarkt

Budgetrestaurant sluit na twintig jaar vanwege gebrek aan personeel: ‘Het lukt gewoon niet meer’

Aan de klandizie ligt het niet. En ze hadden er zelf graag mee door gewild, verzekeren de eigenaren. Maar het lukt volgens hen sinds corona niet meer voldoende personeel te krijgen. Daarom komen er nu woningen in wat lange tijd een goedbezocht restaurant was.

Johannes Rutgers (de Stentor) 23 mei 2023

Restaurant Mediterrance apeldoorn personeelstekort Saffet Canel Mehmet cig

Saffet Canel en Mehmet Çıġ in de ruimte die ‘veel en lekker eten’ bood. Foto: Maarten Sprangh

Familiefeestjes, bedrijfsuitjes en natuurlijk ook kleinere etentjes. De rij gasten die aan de Marktstraat 4 in Apeldoorn de trap op gingen, is lang. Geen wonder, volgens Saffet Canel en Mehmet Çıġ in de Stentor. ,,Lekker, veel, voor een mooie prijs’’, was hier de formule. ,,Een budgetrestaurant. Belangrijk voor families.’’

Eerst met Italiaans eten, onder de naam Donatello’s. Na de overname door Canel en Çıġ werd het Mediterrance: gerechten uit meerdere landen. ,,3 oktober 2003’’, weet Çıġ nog precies. Zo’n twintig jaar later valt het doek door een combinatie van redenen. Zo is het pand verouderd. Er is veel energie nodig om het te verwarmen en de ruimtes vragen allerlei onderhoud.

Lees ook: Restaurant in topsegment zaterdag en zondag dicht: 'Mensen die echt willen, komen ook buiten het weekend'

Zeventig dagen achter elkaar aan het werk

Maar de kaarten liggen vooral anders sinds corona de boel in de war schopte. Tussen de lockdowns door gingen de deuren van Mediterrance even van het slot. Na de laatste verplichte sluiting is het echter ‘niet meer 100 procent gelukt om weer te starten’. ,,De belangrijkste reden dat we stoppen is personeelstekort.’’

Hoe ernstig dat tekort is? ,,Ik ben nu zelf zeventig dagen achter elkaar aan het werk’’, zegt Canel. Vooral parttime krachten zijn volgens de compagnons niet meer genoeg te vinden. Na corona is de zaak nog wel open geweest voor feesten en partijen, voor groepsreserveringen. Gelegenheden waarbij vooraf het grootste deel in te schatten en voor te bereiden was. Vrije inloop, waarvoor zo’n vijftien man personeel nodig is, lukt organisatorisch echter niet meer.

"Vrije inloop, waarvoor zo’n vijftien man personeel nodig is, lukt organisatorisch niet meer"

Saffet Canel

Restaurant ombouwen naar woonruimtes

,,Dus hebben we geïnventariseerd wat we konden doen. En ja, tegenwoordig hoor je veel over het huizentekort.’’ Zo is het idee ontstaan de zaak om te bouwen naar woonruimtes. Straks moeten hier acht studio’s zijn.

Op de tweede en derde verdieping dus. Canel en Çıġ houden namelijk wel hun andere restaurant, op de begane grond: Pide & Grill, met een volledig Turkse kaart. Om één reden zullen ze de verdiepingen van Mediterrance niet gaan missen. ,,Alles (het eten en drinken, red.) steeds naar boven brengen, dat was best lastig.’’

Mediterrance (voorheen Donatello’s) houdt op te bestaan, Pide & Grill gaat door. Foto: Maarten Sprangh

Lees ook: Horeca ziet personeel weer terugkeren: ‘Maar met een snotneus blijven ze al thuis’

Stoppen was pittig besluit

Afgezien daarvan was het pittig dit besluit te nemen, verzekert het duo. ,,Of we lang hebben getwijfeld? Nog steeds eigenlijk. Het is echt jammer hiermee te moeten stoppen. En dat horen we ook van klanten. Als we nooit dicht hadden gehoeven vanwege corona, waren we nu open gebleven. Maar het lukt gewoon niet meer. En je moet een keer een besluit nemen.’’

Dat Pide & Grill wel door kan, is een troost voor de horecamannen. ,,Met mensen bezig zijn is het mooist.’’ De vergunning voor de ombouw is inmiddels verleend. Wanneer die verbouwing begint is nog niet zeker. De compagnons hopen op oktober. Maar inmiddels ervaren ze dat ook in andere sectoren er meer werk ligt dan er opgepakt kan worden. ,,De aannemer is te druk, daar moeten we op wachten.’’

Lees ook: Opmerkelijke personeelsadvertentie van aannemer in krant gaat viraal: 'Wij vragen niet, wij bieden'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws