Nieuws Arbeidsmarkt

Solliciteren via WhatsApp? Startup Recrubo maakt het met AI mogelijk

Recrubo heeft een seed ronde van 600.000 euro gesloten om zijn product door te ontwikkelen en commercieel op te schalen. Het bedrijf zet AI-technologie in om het wervingsproces van bedrijven te optimaliseren via chat.

Van onze redactie 18 september 2023

Recrubo ai investering groei startup team tilburg

Het team achter Recrubo. Foto: Recrubo

Zo kunnen kandidaten laagdrempelig solliciteren en biedt het bedrijven de tools om kandidaten efficiënt op te volgen. Zo wist een maaltijdbezorger uit Amsterdam alle openstaande posities te vervullen en de kosten per nieuwe medewerker te halveren.

,,Voor veel functies is een uitgebreid cv niet relevant. Door kandidaten eenvoudig en snel te laten solliciteren via WhatsApp sluiten we beter aan bij de behoeften van de huidige generatie. We slaan een enorme slag als het gaat om gebruikservaring, voor zowel kandidaat als werkgever", vertelt Niels Tukker, oprichter en ceo van Recrubo.

''Door kandidaten eenvoudig en snel te laten solliciteren via WhatsApp sluiten we beter aan bij de behoeften van de huidige generatie''

Niels Tukker, oprichter en ceo Recrubo

Solliciteren via Whatsapp

Recrubo laat (latent) werkzoekenden eenvoudig solliciteren via WhatsApp. Alle touchpoints van oriëntatie tot aan een afspraak zijn geautomatiseerd. Onder de motorkap wordt kunstmatige intelligentie ingezet om de kandidaatreis af te stemmen op de vacature en het profiel dat wordt gezocht.

Het sollicitatieproces wordt automatisch ingericht op basis van een vacaturetekst. ,,AI begrijpt direct wat voor iemand het bedrijf zoekt en rendert een chatproces. Doordat AI is getraind op de vacaturetekst en bedrijfsinfo, kan hij alle vragen van de sollicitant beantwoorden. De eenvoudige setup zorgt voor grote schaalbaarheid, ook bij verschillende vacatures.'' Sinds de lancering van het product anderhalf jaar geleden ging het hard, inmiddels werkt Recrubo voor grote en bekende werkgevers zoals Sodexo, FEBO, DHL en ZEEMAN. De software van de startup resulteert nu al in honderden starters per maand en de ambitie is groot: "vijf miljoen starters in vijf jaar".

Lees ook: Waarom AFAS en ASR geen moeite hebben om personeel te vinden en te behouden

Bedrijven hebben steeds meer moeite om vacatures gevuld te krijgen

De ronde wordt ingevuld door Glass Frog Ventures, Pop up Qapital en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). ,,Recrubo is niet zomaar een co-pilot voor recruitment. Het bedrijf lost een dringend probleem van arbeidskrapte op”, zegt Investment Manager Robin Hendrickx van de BOM. ,,Bedrijven hebben steeds meer moeite om vacatures gevuld te krijgen. En vaak is dit één van de belangrijkste belemmeringen voor groei. Daarmee is de impact die wordt gerealiseerd fundamenteel van aard. De resultaten bij klanten zijn veelbelovend en wij zijn dan ook verheugd een bijdrage te mogen leveren aan de verdere groei van dit bedrijf.”

,,We zijn onder de indruk van de klantgerichtheid van het team met een aanstekelijke getting things done-mentaliteit. De recruitment chatbot, die naadloos aansluit bij sollicitanten in het mobiele tijdperk, is een fantastische tool voor werkgevers om je te onderscheiden in de huidige krappe arbeidsmarkt”, aldus Steven van Houwelingen namens Glass Frog Ventures. ,,We kijken ernaar uit om Recrubo te helpen groeien naar een succesvol bedrijf."

Lees ook: Tegen de wind in: hoe Milad met Timetohire de recruitmentbranche opschudt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws