Nieuws Arbeidsmarkt
Tekorten in techniek blijven groot, bedrijven werven vaker in het buitenland
Bijna 60 procent van de technici is tussen de 40 en 65 jaar. En een groter probleem: er zijn nog steeds te weinig jongeren die dit gat kunnen opvullen als zij met pensioen gaan. Van de technische werkgevers verwacht 80 procent dat het tekort de komende vijf jaar daarom zal blijven.

Dat blijkt uit de Techbarometer, een onderzoek onder 1200 personen in de technische sector, uitgevoerd door technisch opleider ROVC. ,,De tekorten blijven en nemen zelfs toe. Op zich is dat ook wel logisch, want er zijn weinig snelle oplossingen”, aldus directeur John Huizing. ,,Jarenlang is de techniek niet als aantrekkelijk beoordeeld, afgelopen jaren lag er - zeker op mbo-niveau - veel nadruk op andere sectoren. Het aantal opleidingen is sterk afgenomen, er is weinig geld en dus weinig ontwikkeling. Zo kom je in een vicieuze cirkel”, zegt Huizing in het AD.
Ook het totaal aantal openstaande vacatures in Nederland steeg in het eerste kwartaal van 2019 opnieuw naar een record, er stonden 277.000 banen open. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Dat zijn er 13.000 meer dan een kwartaal eerder. Sinds het tweede kwartaal van 2018 ligt het aantal openstaande vacatures hoger dan voor de crisis. Tegelijkertijd is het aantal werklozen verder afgenomen met 14.000 ten opzichte van een kwartaal eerder, wat betekent dat de krapte op de arbeidsmarkt verder is toegenomen, aldus het CBS.
Lees ook: Dit bedrijf laat sollicitanten hun contract tekenen in het vliegtuig
Stress
De directe gevolgen op de werkvloer: meer stress en drukte op de werkvloer (37 procent van de respondenten) en stagnerende groei (18 procent), maar ook zegt 5 procent van de respondenten dat er vaker buitenlandse werknemers aan het werk zijn. ,,Bedrijven zullen wel moeten, zeker als je echt niet anders kunt. Als er een grote order binnenkomt en je hebt op korte termijn een flink aantal lassers nodig die je in Nederland niet kunt vinden, dan ga je in andere landen zoeken”, zegt Huizing. ,,Elk bedrijf gaat op zoek naar oplossingen om de productie gaande te houden.”
Wel ziet hij dat het niet voor elke sector geschikt is: ,,Voor sommige banen is communicatie heel belangrijk. Als je uit Spanje komt en het Engels maar beperkt beheerst, is dat lastig.” ROVC ziet een toenemende vraag naar de Engelstalige opleidingen.
Lees ook: Spanning op arbeidsmarkt neemt toe; vacatures nog lastiger in te vullen
Vanuit Turkije
Ook de Turkse Cem Kiliçkaplan (39) werkt in de Nederlandse IT-sector. Hij is manager van een team van negen personen, waarvan er drie uit Turkije of Oekraïne komen. ,,De belangrijkste reden om naar Nederland te komen, was voor mij de politieke en sociale omgeving in Turkije.” Een fijne bijkomstigheid voor Kiliçkaplan was dat het niet moeilijk was om hier aan het werk te gaan als software-ontwikkelaar bij IT-bedrijf Ymor.
,,Er waren hier toen al veel banen en ik heb het gevoel dat dat alleen maar meer is geworden. Er zijn niet genoeg mensen om aan de vraag te voldoen.” Het bevalt hem goed. ,,De sfeer is hier anders. Leven en familie zijn belangrijker, dan pas komt werk. In Turkije is het andersom. Bovendien is hier minder hiërarchie op de werkvloer.”
Aytul Saka (28) is nu vier maanden aan het werk in Nederland. ,,Ik begon mijn carrière in Turkije en wilde graag een internationale loopbaan, dus het was voor mij een goede keus om naar Nederland te komen”, legt ze uit. Saka werkt voor fintech-bedrijf Onguard. ,,Het is altijd even lastig om een vacature te vinden die precies aansluit bij mijn achtergrond", zegt Saka. ,,Maar het is gelukt.”
Ze hoopt hier haar vaardigheden verder te ontwikkelen en iets toe te voegen aan het bedrijf waarvoor ze werkt. ,,Iedereen heeft hier een andere achtergrond en het is heel waardevol om onze ervaringen uit te wisselen”, aldus Saka.
Lees ook: IT-bedrijf Atlassian neemt 50 procent meer vrouwen aan na genderneutrale vacatures
Minder groei
De stagnerende groei door het personeelstekort heeft volgens 30 procent van de respondenten nu al invloed op de concurrentiepositie van Nederland. Iets meer dan de helft (54 procent) ziet nu nog geen problemen, maar verwacht dat het in de toekomst wel problemen gaat opleveren. Naast de vergrijzing (28 procent) en een slecht imago (21 procent) noemen veel respondenten de slechte aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt (28 procent) als een belangrijke reden van de tekorten.
Huizing: ,,Op dit moment zijn er gelukkig veel initiatieven om de jeugd weer te interesseren voor een baan in de techniek. Het is een sector met veel banen, kans op promotie en tegenwoordig zijn - dankzij de schaarste - ook de lonen omhoog gegaan. Het is een langetermijnoplossing die over tien tot vijftien jaar echt structureel tot meer mensen kan gaan leiden.”
Werk jij in de technische sector en denk je dat je dankzij de tekorten ook meer loon kunt vragen? In onderstaande video vertelt coach Charlotte van 't Wout hoe je dat het beste aanpakt.
Op dit moment zijn er gelukkig veel initiatieven om de jeugd weer te interesseren voor een baan in de techniek.