Nieuws Arbeidsmarkt

‘Uurtarief zzp’ers verplicht minimaal 16 euro’

Het kabinet stelt een minimaal uurtarief voor zzp’ers in van 16 euro per uur, zo melden anonieme bronnen tegen de NOS. Deze regel moet vanaf begin 2021 gaan gelden. Op dit moment zouden er nog 85.000 zzp’ers onder dit tarief werken in Nederland.

Tijmen de Groen 21 juni 2019

Koolmees arbeidsmarkt wetsvoorstel

Met het instellen van een uurtarief wil de overheid een einde maken aan schijnzelfstandigheid. Er zijn steeds meer zzp’ers in Nederland die te weinig inkomen hebben voor bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Minimum uurtarief al in regeerakkoord

Het instellen van een minimum uurtarief was al opgenomen in het regeerakkoord. Daarin staat dat de coalitie opdrachtgevers verplicht wil stellen freelancers aan te nemen als zij hen betalen onder een ondergrens (toen nog tussen de 15 en 18 euro per uur).

Lees ook: 'Zzp en flex zijn groeiend probleem'

85.000 freelancers onder nieuw minimumtarief

Op dit moment zouden er zo’n 85.000 freelancers in Nederland zijn die onder het nieuwe minimumtarief werken, zo meldt de NOS op basis van het economisch onderzoeksbureau SEO. Die groep mensen is vooral werkzaam in de post, cultuursector, het personenvervoer, de tuinbouw en thuiszorg.

Lees ook: Koolmees maant verzekeraars zzp’er te accepteren voor verplichte aov