Nieuws Arbeidsmarkt

Vacatures in overvloed: er wordt weer volop naar personeel gezocht

Na een jaar lang corona-ellende zien werkgevers het weer wat zonniger in. Ze plaatsen volop vacatures, constateren uitzendgigant Randstad en het UWV. Niet alleen in de horeca, maar in alle takken van de economie.

Natasja de Groot (AD) 3 juni 2021

Aanbod vacatures arbeidsmarkt zaklamp

Het aantal vacatures loopt volgens arbeidsmarktdeskundigen hard op.Illustratie: Shutterstock

,,Pas sinds kort zien we dat er in alle sectoren over de gehele linie weer vacatures worden geplaatst”, zegt arbeidsmarktanalist Bart van Krimpen van Randstad Groep. En dat is een duidelijke ommekeer afgezet tegen het afgelopen jaar: met de eerste lockdown vorig jaar maart zakte de vraag naar personeel in de meeste sectoren sterk in. Ook in de sectoren die niet per se hard geraakt werden door corona, weet Van Krimpen. Rond de zomer vorig jaar trok de vacaturemarkt wat aan, maar die opwaartse beweging bleek van korte duur: vanaf het najaar nam de vraag in veel sectoren weer af.

,,Veel werkgevers zetten hun vacatures tijdelijk on hold of hebben ze uitgesteld, uit onzekerheid over corona en hoe de economie zich zou ontwikkelen”, aldus Van Krimpen tegen het AD.

Lees ook: Kwart thuiswerkers zoekt andere baan bij terugkeer naar kantoor

Weer net zo druk op de vacaturemarkt als voor corona

Maar die onzekerheid is met de komst van allerlei versoepelingen duidelijk op zijn retour. Dat beeld heeft ook arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV. Volgens Witjes is het inmiddels weer net zo druk op de vacaturemarkt als voor corona. ,,We zitten nu op het niveau van voor de crisis”, constateert hij.

Zo bevestigen de cijfers van het CBS. In het eerste kwartaal van vorig jaar waren er 221.000 openstaande vacatures, in het eerste kwartaal van dit jaar zijn dat er al 248.000. En dat aantal loopt volgens de twee arbeidsmarktdeskundigen hard op, waarbij recentelijk ook de werkloosheid daalt. Dat ligt nu op 3,4 procent.

Witjes: ,,Normaal zie je het aantal openstaande vacatures geleidelijk toenemen, nu zie je dat heel veel werkgevers allemaal tegelijkertijd uit de startblokken komen. Verschillende branches zijn langere tijd op slot geweest en mogen nu weer open. Dat zorgt voor een enorme boost aan vacatures.”

''Je ziet dat bedrijven over de gehele linie weer vacatures durven te plaatsen. Er heerst een positief gevoel''

Bart van Krimpen, Randstad Groep

Veel ondernemers zijn tegelijk op zoek naar personeel

Volgens arbeidsmarktanalist Van Krimpen is er deels sprake van een inhaalvraag: nu de economie aantrekt zijn veel ondernemers tegelijk op zoek naar personeel. Deels is er volgens hem ook sprake van een groeiend vertrouwen in het economisch herstel. ,,Je ziet dat bedrijven over de gehele linie weer vacatures durven te plaatsen. Er heerst een positief gevoel.”

Het meest in het oog springende is de vacaturestroom in de horeca. Sinds de eerste versoepelingen zijn ingevoerd is het aantal vacatures drie tot vier keer over de kop gegaan.

Meeste vacatures in techniek, gevolgd door ict en zorg

Positief voor wie op zoek is naar een baan, maar voor werkgevers kan het een fikse opgave zijn om mensen te vinden. De vraag is zo groot dat er verhalen gaan van ondernemers die koks bij de concurrent proberen weg te kapen, door ze een hoger salaris te bieden.

Hoewel horeca een typisch voorbeeld is van de aantrekkende arbeidsmarkt, is het zeker niet de sector die op het moment de meeste vacatures telt, zeggen Randstad en UWV. In absolute zin staat techniek op nummer 1, gevolgd door ict en zorg.

Zo is er in techniek vooral veel vraag naar productiewerk, engineering en bij bouwbedrijven. ,,Die vraag is niet coronagerelateerd, die was er al voor corona”, voegt Van Krimpen eraan toe.

De transport en logistieke sector hebben vooral geprofiteerd van corona. Foto: Shutterstock

Transport en logistiek profiteerden flink van corona

En er zijn ook sectoren die zwaar geprofiteerd hebben van corona, zoals de transport en logistieke sector. Doordat het online bestellen een enorme vlucht heeft genomen is de vraag naar bijvoorbeeld bezorgers enorm. Maar, zo benadrukt Witjes, binnen de sector zijn de verschillen groot. ,,Voor een chauffeur van een touringcar gaat de vlag nog niet uit”, voegt hij eraan toe.

Hoewel de nood bij sommige bedrijven of in sommige sectoren hoog is, willen de twee arbeidsmarktdeskundigen niet spreken van een personeelstekort maar houden ze het liever op een krapte. Bij een tekort zijn er onvoldoende mensen beschikbaar om het werk op te knappen. Bij krapte zijn er verhoudingsgewijs minder mensen beschikbaar.

Witjes: ,,Misschien zijn mensen in coronatijd in andere sectoren gaan werken omdat ze geen toekomst meer zagen in de horeca of bijvoorbeeld de reisbranche. Dat wil echter niet zeggen dat die mensen er niet zijn.”

''Veel bedrijven draaien nog zeker verre van rendabel en zitten veel sectoren nog steeds in zwaar weer. Denk aan horeca, evenementen, reizen, theaters en bioscopen, touringcarbedrijven''

Edwin van Scherrenburg, VNO-NCW en MKB-Nederland

Personeelstekort in horeca kan er weleens toe leiden dat evenementen in het najaar niet doorgaan

Of de krapte op de arbeidsmarkt problemen kan gaan opleveren? Eerder deze week waarschuwden meerdere uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in de horeca dat het personeelstekort in de horeca er weleens toe kan leiden dat sommige evenementen in het najaar niet doorgaan.

Grote evenementenlocaties zijn nu nog dicht en in grote hotelketens worden nu nog geen congressen en grote bijeenkomsten georganiseerd. ,,Als dat straks gaat draaien zijn er te weinig mensen voor”, klonk het.

Zowel Van Krimpen als Witjes denken dat de soep niet zo heet gegeten zal worden. Werkgevers zullen volgens de twee deskundigen iets meer hun best moeten doen om mensen te vinden. ,,Ze zullen misschien wat creatiever moeten worden”, denkt Witjes. Zo zouden ze zich kunnen richten op andere doelgroepen. Of mensen niet alleen selecteren op diploma’s maar ook kijken naar iemands vaardigheden, zoals klantgerichtheid.

'Bied niet alleen fulltime functies aan, ook parttime'

Van Krimpen voegt eraan toe dat werkgevers mensen kunnen verleiden door de arbeidsomstandigheden aan te passen. Bijvoorbeeld door niet alleen fulltime functies aan te bieden, maar ook parttime. Of andersom. ,,Ze zullen in elk geval een extra stapje moeten zetten.”

Lees ook: Vakbonden en werkgevers pleiten voor verhoging minimumloon en afschaffing nulurencontract

Dat de stemming bij werkgevers verbetert en de arbeidsmarkt krapper aan het worden is, beamen VNO-NCW en MKB-Nederland. Uit de laatste enquête onder ondernemers die twee weken geleden uitkwam, bleek al dat het ondernemersvertrouwen van alle Nederlandse ondernemers aan het begin van het tweede kwartaal voor het eerst sinds de coronacrisis per saldo weer net positief was.

Horeca, reizen en theaters nog steeds in zwaar weer

,,De (aanstaande) opening van allerlei sectoren zal de laatste weken dit effect naar verwachting versterkt hebben”, verklaart woordvoerder Edwin van Scherrenburg namens de ondernemersorganisaties. ,,Tegelijk draaien veel bedrijven nog zeker verre van rendabel en zitten veel sectoren nog steeds in zwaar weer. Denk aan horeca, evenementen, reizen, theaters en bioscopen, touringcarbedrijven”, tempert hij de verwachtingen.

Die voorzichtigheid zien Van Krimpen en Witjes overigens terug in het type contract dat werkgevers op het moment aanbieden: de meeste banen zijn nog altijd op uitzendbasis. ,,Maar het herstel laat zich breed zien, niet alleen in tijdelijke - maar ook in vaste contracten”, aldus Van Krimpen.

Lees ook: 'Kledingwinkels en schoenenzaken grote verliezers coronacrisis'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws