Nieuws Arbeidsmarkt

Azarkan (Denk): 'Kabinet moet eindelijk met een visie op de arbeidsmarkt komen'

,,De arbeidsmarkt? Ik heb in de debatten na de coronacrisis geen enkele keer ook maar het begin van een visie van het kabinet gehoord. Laat staan een reactie van de Commissie Borstlap." Farid Azarkan, Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van Denk, vindt dat het kabinet nu 'eindelijk eens met een visie moet komen'.

Van onze redactie 15 maart 2023

De Ondernemer Kiest farid azarkan denk

Denk's Farid Azarkan reageerde in het live kijkradioprogramma De Ondernemer Kiest op een aantal stellingen, onder meer over de arbeidsmarkt. ,,Dankzij de Commissie Borstlap hebben we kunnen zien hoe ver de flexibilisering op de arbeidsmarkt is doorgeschoten. Dat terwijl de overheid blijft vasthouden aan een model uit 1970, 1980 en 1990. Namelijk: het vaste contract is heilig. Maar er is echt een groep mensen, daar wil ik een lans voor breken, die wel degelijk flexibel wil werken. Dat moet de overheid faciliteren. Het kan werkgevers enorm ondersteunen.’’

Investeren in personeel

Azarkan vindt onder meer ook dat ondernemers de boot hebben gemist als het gaat om investeren in personeel. ,,Kijk naar de kinderopvang. Als de schaarste zich voordoet voelt het personeel zich vaak niet meer betrokken bij de werkgever, de onderneming. Wanneer ze ergens anders een hoger loon krijgen, zijn ze weg. Dat is de verantwoordelijkheid van de ondernemer,’’ stelt hij. Ook: ,,Ik heb ongelofelijk veel respect voor kleine ondernemers. Ik geef het je te doen. De verantwoordelijkheid die je hebt bij doorbetaling van ziekte, de hele kleine marges die in een keer weg zijn als er iets in de organisatie gebeurd en alles wat je moet opvangen aan regelgeving die best ingewikkeld is. Dat is bijna niet te doen wanneer je tien of twintig mensen personeel hebt of een klein familiebedrijf.’’

Commissie Borstlap

,,Ik heb in de debatten na de coronacrisis geen enkele keer ook maar het begin van een visie van het kabinet gehoord. Laat staan een reactie van de Commissie Borstlap. Mooie ontwikkelingen zoals het thuiswerken hebben zich dankzij corona versneld. We zijn gemakkelijker gaan samenwerken. Het kon allemaal een stuk efficiënter. Mensen werkten ondanks die crisis gewoon door. Maar wat zie je: na de crisis zijn we ineens ontzettend veel werknemers kwijt. Misschien komt dat door long covid, ik weet het niet, er worden allerlei redenen aangevoerd. Maar feit is dat het kabinet eindelijk met een visie op de arbeidsmarkt komen."

De Ondernemer, AD(R), New Business Radio en ONL zetten de Tweede Kamer-leden Farid Azarkan (Denk), Mustafa Amhaouch (CDA) en Romke de Jong (D66) aan de discussietafel in Den Haag, richting de Provinciale Statenverkiezingen. De politici reageerden op drie stellingen die hieronder zijn terug te kijken (video).

Meer over de Provinciale Statenverkiezingen lees je onder meer in onze Liveblog en deze verzamelpagina met artikelen en video's.

MyChannels Video ID: 363398

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws