Nieuws Arbeidsmarkt

Vrouw kan tekort aan technici oplossen

Ondernemers kunnen het tekort aan technisch personeel oplossen door bij vrouwen aan te kloppen, zegt Vivianne Bendermacher van Techionista, een platform dat vrouwen enthousiast wil maken voor een toekomst in de techniek.

Techionista.com | Foto: Marco Bakker 6 mei 2017

Vivianne Bendemacher

Steeds meer vrouwen in Nederland kiezen voor een technische opleiding, maar vervolgens krijgt slechts een kwart van hen ook echt een technische job. Veel te weinig, vindt Vivanne Bendermacher van het platform Techionista. Ze vertelt dat Microsoft onlangs onderzoek heeft gedaan naar het onderwerp meisjes en techniek. ,,Daaruit komt naar voren dat Nederland op dit punt waanzinnig slecht scoort. Wij bungelen in Europa helemaal onderaan.”

Stereotypen

Bendermacher vroeg aan wetenschappers en psychologen waar dat volgens hen aan ligt. ,,Ze zeiden allemaal dat wij in Nederland veel meer dan in andere Europese landen in stereotypen denken. Dat begint al vroeg, met speelgoed. Technisch speelgoed wordt door ons veel meer met jongens geassocieerd dan met meisjes. Topondernemer Janneke Niessen zei eens: ‘Als je het niet kunt zien, kun je het ook niet worden.’ Daarmee doelde ze op het gebrek aan vrouwelijke rolmodellen in de techniek.”

Lees ook: Vrouwelijke topondernemers nodig als rolmodel

Bijscholen

Vanwege het tekort aan technisch geschoold personeel hebben ondernemers er groot belang bij het tij te keren. ,,Alles wordt technologie. Dan kun je als werkgever wel bij mannen blijven leuren, maar die zijn op een gegeven moment gewoon op. Maar er zijn nog genoeg vrouwen. En die vrouwen gaan veel meer dan mannen hun huidige baan kwijtraken. De komende vijf jaar gaan in de facilitaire en administratieve sector harde klappen vallen, en dat zijn nou net de sectoren waarin onevenredig veel vrouwen werken. Dus als zij hun plek op de arbeidsmarkt willen behouden, zullen zij moeten om- of bijscholen.”

Eager to learn

Werkgevers zullen op hun beurt door iemands cv heen moeten prikken. ,,Staar je niet blind op de opleiding die een vrouwelijke sollicitant heeft gevolgd. Dat is conservatief. Prik door zo’n cv heen en kijk naar wat voor mens je voor je hebt. Welke vaardigheden heeft deze vrouw? Is ze eager to learn? Bedenk dat 65 procent van de kinderen die nu opgroeien, een baan zal krijgen die nu nog niet bestaat. Laat staan dat ze een opleiding voor die baan zullen volgen. Steeds meer mensen zullen als autodidact de arbeidsmarkt betreden.”