Nieuws Arbeidsmarkt

Werkgever die schoonmaak bij personeel thuis betaalt? Via Zizo kan het

De werkgever die de schoonmaak betaalt? Het is mogelijk via Zizo, onderdeel van het bedrijf Total Care in het Noord-Brabantse Uden. De poets van de baas als wapen in de hevige strijd om het steeds schaarser wordende personeel. Het ruimt in ieder geval lekker op.

Wouter ter Haar (AD) 24 februari 2022

Jessica Laurense Zi Zo

Jessica Laurense uit Wijchen is algemeen manager bij Zizo, de nieuwe dienstverlener uit Uden. Bij haar thuis verzorgt Patricia Thomassen diverse huishoudelijke taken. Foto: Van Assendelft Fotografie

De woonkamer, de keuken en het trapporttaal. Patricia Thomassen gaat er vakkundig met de stofzuiger doorheen. Even later dweilt ze ook nog de keuken, het toilet en de badkamer. En Thomassen stoft daarna in de woonkamer ook nog een lamp en een schilderij af. Jessica Laurense ziet het allemaal goedkeurend aan terwijl ze achter de laptop nog even de laatste e-mails voor haar werk doorneemt, zo valt in het AD te lezen. ,,Het is zo ontzettend fijn dat er iemand al deze huishoudelijke taken uitvoert terwijl ik dan gewoon mijn eigen werk kan doen. En vooral dat ik dan genoeg vrije tijd overhoud aan dingen die ik leuk en belangrijk vind."

''De arbeidsmarkt is op dit moment uiterst krap. Het kan dan voor een werknemer heel aantrekkelijk zijn om juist voor een werkgever te kiezen die via Zizo een thuiswerker aanbiedt''

Jessica Laurense, algemeen manager Zizo

Bedrijven kunnen hun medewerkers poetshulp aanbieden

Laurense weet waarover ze praat. Zij is sinds een aantal maanden intensief bezig met de verdere positionering van Zizo, een geheel nieuw concept dat uit de koker komt van Total Care in Uden. De kersverse onderneming wil een helpende hand bieden in het huishouden. Bedrijven kunnen die hun medewerkers aanbieden of particulieren kunnen dat zelf regelen. Huishoudelijke taken zoals opruimen, stofzuigen, strijken of zelfs hulp bij computerproblemen, het wieden van onkruid in de tuin, schoonmaken van dakgoten of het lappen van ramen worden dan uitgevoerd door medewerkers of partners van Zizo. Laurense: ,,We noemen onze medewerkers ‘thuismakers’. Gaat iets verder als schoonmaken, klinkt vriendelijker en omschrijft eigenlijk exact wat ze doen.”

Volgens Zizo kan ‘de poets van de baas zelfs een ‘wapen’ zijn in de strijd om talent die nu in alle hevigheid woedt. Laurense: ,,De arbeidsmarkt is op dit moment uiterst krap. Het kan dan voor een werknemer heel aantrekkelijk zijn om juist voor een werkgever te kiezen die via Zizo een thuiswerker aanbiedt, zodat je meer vrije tijd overhoudt. Een werkgever kan zich zo onderscheiden door de diensten geheel of gedeeltelijk voor diens rekening te nemen.” Daarvoor moet echter eerst nog wel een robbertje met de belastingdienst uitgevochten worden. Laurense: ,,Via de brancheorganisatie en de werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn we daar inmiddels stevig voor aan het lobbyen bij de rijksoverheid.”

Lees ook: Een auto, hotelkorting of bungalow om personeel aan te trekken: is dat wel zo slim?

Tweeverdieners zijn gemiddeld zo’n 15,5 uur per week kwijt aan huishoudelijke taken

Total Care, moederbedrijf van schoonmaakbedrijf CSU (15.000 medewerkers) en zorgorganisatie Tzorg (11.000 medewerkers) heeft Zizo niet zonder reden opgezet. Volgens Laurense bestaat er grote behoefte aan de diensten van de thuismakers van Zizo. Ze baseert zich op onderzoek dat het bedrijf heeft laten uitvoeren door Markteffect. Daar bleek uit dat Nederlandse tweeverdieners, naast hun baan, nog eens gemiddeld zo’n 15,5 uur per week kwijt zijn aan allerlei huishoudelijke taken.

,,Dat komt dus neer op een werkdag per persoon”, stelt Laurense. ,,En dat is door de lockdowns alleen maar toegenomen. Een derde van de respondenten geeft aan nog meer tijd kwijt te zijn aan huishoudelijke taken omdat ook kinderen thuis zijn.” En al die tijd kan niet besteed worden aan leuke of ontspannende zaken. Maar gaat ondertussen wel vaak af van de werktijd. Laurense: ,,Gauw even een wasje doen in de baas z’n tijd.”

Fitte en energieke medewerkers belangrijk voor leidinggevenden

Reden waarom Zizo een hagelnieuwe organisatie heeft opgetuigd voor enerzijds particulieren, maar vooral ook voor het bedrijfsleven. Of een combinatie daarvan. Laurense, sinds vorig jaar juni bezig met de uitrol, legt uit: ,,Particulieren kunnen Zizo zelf inschakelen. Ze betalen dan een bedrag afhankelijk van het aantal uren en de werkzaamheden die worden uitgevoerd.” Maar de thuiswerker kan dus ook via de werkgever bij werknemers ingeschakeld worden om huishoudelijke taken uit te voeren.

''We zijn een startup en onze bekendheid is nog niet zo heel groot, maar de eerste reacties zijn uiterst positief''

Jessica Laurense, algemeen manager Zizo

Laurense: ,,Deze poets van de baas kun je dan zien als secundaire arbeidsvoorwaarde. Handig voor de werknemer, maar ook zinnig voor de werkgever. Want die heeft dan fitte en energieke medewerkers die naast hun werk niet ook nog eens allerlei thuisklussen moeten uitvoeren.” De kosten van een thuiswerker via Zizo bedragen - uitgaand van een gemiddeld huis - wekelijk zo’n 45 euro per keer of week, ervan uitgaande dat de werkgever de helft betaalt. ,,We rekenen daarbij niet in uren, maar in ruimtes die schoongemaakt moeten worden.”

Eerste contracten getekend bij verzekeraars en bedrijven in de financiële sector

Inmiddels rolt Zizo haar in januari gestarte activiteiten langzamerhand uit. Laurense: ,,We zijn een startup en onze bekendheid is nog niet zo heel groot, maar de eerste reacties zijn uiterst positief.” Inmiddels zijn de eerste contracten getekend bij verzekeraars en bij bedrijven in de financiële en hightech-sector. Ook is er een groeiend aantal particulieren dat met Zizo in zee gaat. De organisatie heeft gekozen voor twee werkgebieden. In eerste instantie de Randstad, maar daarnaast ook het gebied met steden als Oss, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Uden, Oss en Den Bosch. ,,Pas daarna streven we een landelijke dekking na”, stelt Laurense.

Ook neemt Zizo stapsgewijs steeds meer thuiswerkers aan. ,,Ook daarvoor is de belangstelling groeiende. Als professionele organisatie bieden wij deze mensen vastigheid, opleiding, begeleiding en goede arbeidsvoorwaarden. Ook hebben ze bij ons vakantiedagen en worden ze doorbetaald bij ziekte.” Kom daar maar eens om in de nog immer omvangrijke markt voor schoonmakers die zwart betaald worden, naar schatting nog altijd goed voor zo’n 1,44 miljard euro. ,,Uiteraard willen wij ook wat van die markt afsnoepen, maar dat is niet ons doel. We willen uitgroeien als een super aantrekkelijke en vernieuwende dienst.”

Lees ook: ... en opeens weet je het: ik begin een schoonmaakbedrijf! (net als Jeffrey en Cagatay)

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws