Nieuws Arbeidsmarkt

Na corona heeft de werknemer weer genoeg vertrouwen om van baan te wisselen

Werknemers hebben de banen voor het uitkiezen en doen dat ook weer volop, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door corona bleven mensen relatief lang bij hun werkgever, maar sinds de coronazorgen zijn verdwenen stappen mensen weer gemakkelijk over naar een andere baan.

Jurriaan Nolles 27 juli 2022

Personeel baan wisselen cbs

Foto: ANP.

De nieuwe cijfers van het CBS houden gelijke tred met de enorme krapte op de arbeidsmarkt, schrijft het AD. De vraag naar werknemers neemt de laatste maanden alleen maar toe. In het eerste kwartaal van 2022 stonden er 133 vacatures tegenover 100 werklozen. Bovendien zijn er historisch weinig mensen werkloos: 3,5 procent van de beroepsbevolking, goed voor 338.000 mensen.

Uit de jongste cijfers van het CBS blijkt nu dat werknemers ook weer voelen dat ze de banen voor het uitzoeken hebben. Van de 7,9 miljoen werknemers die in januari 2021 een baan hadden, wisselde 14 procent van werkgever. Dat percentage komt overeen met de jaren voor corona.

Lees ook: Waarom werken 4,5 miljoen Nederlanders deeltijd en maken zij niet meer uren?

In coronajaar 2020 wisselde 15 procent minder mensen van baan dan in de jaren ervoor. Nu de corona-onzekerheid is verdwenen, gaan mensen weer vaker op zoek naar een nieuwe baan, ook geholpen door bedrijven die weer volop werven.

,,Het lijkt erop dat werknemers in het coronajaar voorzichtiger waren met het wisselen van baan. Werknemers bleven langer in dezelfde baan zitten en er was meer uitstroom. In 2021 werd er weer meer van baan gewisseld’’, aldus een woordvoerder van het CBS.

Tijdens de lockdowns in 2020 verlieten veel mensen uit de horeca en cultuur, sport en recreatie de sector waarin ze werkten, blijkt uit het CBS-onderzoek. In januari 2021 telde de horeca meer dan 100.000 werknemers minder dan een jaar eerder (van 395.000 naar 290.000). In de cultuur, sport en recreatie vertrokken ook veel mensen bij hun werkgever: het ging van 119.000 naar 100.000 werknemers in die sectoren. In de jaren voor corona was steeds sprake van groei in deze bedrijfstakken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws