Nieuws Arbeidsmarkt
Zo moeten werkvakanties barpersoneel naar de kust brengen
Voldoende horecapersoneel aan de kust, het is iedere zomer weer een uitdaging voor strandtenthouders, restaurants, hotels en campings. Want hoe krijg je personeel naar Zeeland? Bij uitzendbureau Tempo Team hebben ze een oplossing.

De horeca in Zeeland schreeuwt om mensen. Niet alleen in de zomermaanden, ook in het voor- en naseizoen. Afwashulpen, medewerkers in de bediening en koks, ze zijn amper te vinden. Alleen al in de vacaturebank van Zeelandnet staan bijna 170 horecabanen. Het personeelstekort in de Zeeuwse horeca is een jaarlijks terugkerend probleem. met 500 tot 600 te vervullen vacatures op jaarbasis.
Speciale campagne
Dat vraagt creatieve oplossingen. Aan de kust van Zeeland is het probleem het grootst, vanwege de reistijden. Personeel wordt steeds vaker uit Vlaanderen en de Randstad gehaald. Uitzendbureau Tempo Team heeft zelfs een speciale campagne in het leven geroepen om scholieren en studenten naar de Zeeuwse kust te krijgen. Voor een gereduceerd tarief verblijven de jongeren op campings in de nabijheid van de werkplek.
Lees ook: Strandtentbazen zitten er warmpjes bij na geweldige zomer
Het idee is een aantal jaar terug ontstaan bij de collega's in Zeeuws-Vlaanderen, vertelt intercedent Esther Franke. "Nu passen we hetzelfde principe toe op Schouwen-Duiveland. Daar is de vraag om horecapersoneel het grootst." Met campinghouders en lokale horeca is het idee voor een werkvakantie aan de kust ontstaan. Overdag genieten aan de kust, in de avonduren bijspringen in een strandtent of restaurant. Terwijl in Zeeuws-Vlaanderen zo'n 35 jongeren op deze manier vakantie- vieren, slaat het concept op Schouwen-Duiveland nog niet helemaal aan, zegt Franke. "De kandidaten blijven uit. We hebben voor 16 jongeren onderkomens, slechts 6 zijn er gevuld." Het blijkt in de praktijk lastig om jongeren warm te maken voor werken aan de kust. De jongeren die ervoor kiezen, verblijven op campings in Scharendijke en Elkerzee. Voor het verblijf betalen ze een vast percentage van hun inkomen.
Eerlijke kans
"Zo blijft het voor iedereen eerlijk", zegt Franke. Hoe het komt dat de belangstelling tegenvalt, weet ze niet. "Aan de Zeeuws-Vlaamse kust zie je veel jongeren uit de omgeving van Hulst die een bijbaan zoeken. Dat is op Schouwen-Duiveland toch echt anders."