Nieuws Arbeidsmarkt

Hervorming arbeidsmarkt: 'Meer meters nodig op zzp-dossier, bal bij kabinet'

Minister Van Gennip (SZW) heeft deze maandag haar Kamerbrief ‘Voortgang uitwerking arbeidsmarktpakket’ gepresenteerd met voorstellen voor hervorming van de arbeidsmarkt. Op belangrijke punten is aangesloten bij het eerdere SER-advies. Dat vindt de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) een goede zaak. Maar er is meer nodig.

Van onze redactie 3 april 2023

Arbeidsmarkt zzp oav kabinet abu SER

Afbeelding: Shutterstock.

De Ondernemer Vandaag

Meer weten over de veranderende arbeidsmarkt en de nieuwe wetgeving? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die op doordeweekse dagen op je digitale deurmat ploft. En dat kan eenvoudig, via deze link.

Zo bevat de brief onder andere een verdere wettelijke verankering van uitzendwerk en ruimte voor de belangrijke opstapfunctie van de uitzendbranche.

Met de voorstellen wil de minister stappen zetten naar een beter functionerende arbeidsmarkt. Die stappen gaan wat de ABU betreft echter niet ver genoeg: de regulering van zzp raakt achterop bij de regulering van uitzendwerk. Jurriën Koops, directeur: ,,De minister moet meer meters maken op het zzp-dossier, zowel qua regelgeving als handhaving. Na de recente uitspraak van de Hoge Raad over Deliveroo ligt de bal eens te meer bij het kabinet.”

Implementatie advies SER hangt samen met uitzenders

Koops: ,,De SER adviseerde eerder om uitzendkrachten recht te geven op een gelijkwaardig totaalpakket van arbeidsvoorwaarden. Wij willen dat sociale partners alle ruimte krijgen dit via de cao te realiseren. Dat geldt ook voor een marktconform pensioen. Een eventuele beperking van de onderhandelingsvrijheid vinden wij onacceptabel. Daar komt bij dat de sociale partners al hebben laten zien dat zij hun verantwoordelijkheid nemen."

,,Een deel van het SER-advies, zoals meer werkzekerheid voor uitzendkrachten, is inmiddels opgenomen in de cao voor uitzendkrachten. Zo is de duur van Fase A verkort tot 52 gewerkte weken en Fase B tot drie jaar. De verdere implementatie van het SER-advies hangt samen met wat uitzenders aankunnen.”

Lees ook: Nieuwe wetgeving arbeidsmarkt: na drie tijdelijke contracten vaste dienst en verplichte AOV voor zelfstandigen

Duidelijke en uitvoerbare regels zzp

De minister gaf eerder aan een samenhangende aanpak van uitzenden en zzp te willen. Deze brief en de eerdere voortgangsbrief 'Werken met en als zelfstandige'bieden voor die evenwichtige aanpak nog te weinig perspectief.

"Het kabinet moet snel zorgen voor duidelijke en uitvoerbare zzp-regels en fors inzetten op handhaving"

Jurriën Koops, directeur ABU

Koops: ,,Onze leden maken zich grote zorgen over de traagheid en daarmee de effectiviteit van de broodnodige zzp-regulering. Het kabinet moet snel zorgen voor duidelijke en uitvoerbare zzp-regels en fors inzetten op handhaving. In de markt zien we een verder gaande verschuiving naar minder goed geregelde zzp. Dat schaadt de goede ordening van de arbeidsmarkt en gaat ten koste van de belangrijke opstapfunctie die uitzendwerk voor honderdduizenden mensen heeft. Maatschappelijk zeer onwenselijk voor de toekomst van Nederland.”

Lees ook: Knab: 'Steun onder zzp’ers voor verplichte AOV neemt af'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws