Nieuws Personeel
Waarom je arbeidsongeschikte werknemers hun auto van de zaak mogen houden
Een man die volledig arbeidsongeschikt is verklaard, heeft nog altijd recht op zijn auto van de zaak. Dat heeft de rechter bepaald.

De voormalig kantoormedewerker van een bedrijf in de transportsector reed al zestien jaar in de auto. De man werd ziek en kwam langdurig thuis te zitten. Het bedrijf eiste de auto op vanwege een overname. Zijn tankpas en zakelijke telefoon moest de man eveneens inleveren, schrijft De Telegraaf.
Lees ook: Dit verdienen Tesla, Ferrari en andere automerken per verkochte wagen
Privébezit
De kortgedingrechter in Utrecht heeft echter geoordeeld dat de werkgever dit niet van zijn werknemer mocht vragen. De auto, die de man zestien jaar voor zowel zakelijk als privé-gebruik inzette, is onderdeel van zijn loon en daar mag niet op gekort worden. Ook zei de rechter dat de werknemer in kwestie zijn auto nodig heeft op het moment dat hij gaat re-integreren.
Schadevergoeding
Voor de periode dat de man geen gebruik kon en kan maken van zijn auto, heeft hij recht op 40 euro schadevergoeding per dag. Voor de tankpas heeft hij recht op 40 euro schadevergoeding per week.
Lees ook: Bedrijven geven steeds vaker ov-jaarkaart in plaats van auto van de zaak
Discriminatie
De keuze om in de arbeidsovereenkomst op te nemen dat de auto ook voor privé-doeleinden mag worden gebruikt, doet de werkgever de das om, zegt advocaat Marcia Geerts. “In dit geval is het onderdeel van het salarispakket. Zolang het contract loopt, mag jij als werkgever die arbeidsvoorwaarden niet schenden. Dan discrimineer je namelijk op grond van ziekte.”
Goed werkgeverschap
In het kader van goed werkgeverschap is het ook niet netjes, aldus Geerts. “Het is toch een beetje zuurdoenerij van de werkgever: ‘je bent ziek, dus je rijdt niet.’ Meestal is er dan toch meer aan de hand.” Bijvoorbeeld dat het bedrijf iemand anders aanneemt voor de positie van de zieke werknemer en hem of haar ook een auto van de zaak moet geven. Dat had de werkgever echter eerder moeten bedenken.
Puur zakelijk
Wil je dit soort toestanden als werkgever voorkomen, dan moet je in de arbeidsvoorwaarden duidelijk vermelden dat de auto puur voor zakelijk gebruik bedoeld is. Geerts: “Veel werkgevers gaan relaxt om met het gebruik van de auto van de zaak, maar daar kunnen ze zichzelf ook flink mee in de vingers snijden.”