Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Hoe werken Millennials, Gen X en Gen Z samen: dit zijn de opvallendste conclusies

Representatief onderzoek van a.s.r. onder werkend Nederland laat grote verschillen zien tussen generaties als het gaat om de wens om flexibel te werken, het omgaan met werkdruk en de behoefte ten aanzien van pensioen.

Van onze redactie 6 juni 2023

Samenwerken werkvloer gen z gen x millennials

Beeld: Shutterstock

Ook blijkt uit het onderzoek dat 64 procent van de werkenden in Nederland vindt dat de samenwerking met collega’s uit verschillende generaties meer voor- dan nadelen heeft. Diverse teams ervaren meer werkplezier, werken minder vaak over, en zijn actiever in het beheersen van hun werkdruk.

Generatie Z, geboren tussen 1995-2015, hecht minder belang aan de fysieke aanwezigheid van collega’s op kantoor dan Millennials (geboren tussen 1980-1994) en generatie X (geboren tussen 1955-1979). Daarnaast is generatie Z bewuster bezig met het verminderen van werkdruk. Zij zorgen er actief voor dat ze niet te veel taken op hun bordje krijgen, terwijl generatie X hier minder actief mee bezig is. Verder staat generatie Z aanzienlijk vaker dan andere generaties open voor een tweede baan. Zo geeft 16 procent van de werkende Gen Z’ers in Nederland aan momenteel meerdere banen te combineren. Tegenover 8 procent onder werkenden in Nederland gemiddeld.

Lees ook: Telefoon- en reiskostenvergoeding populaire secundaire voorwaarden om talent aan te trekken en te behouden

Ideeën over stelling dat meer werkervaring automatisch leidt tot meer recht van spreken

Tussen generaties bestaan verschillende ideeën over de stelling dat meer werkervaring ook automatisch leidt tot meer recht van spreken op de werkvloer. Een groot deel van de jonge generatie meent dat hoe meer werkervaring iemand heeft, hoe meer recht van spreken.

Jolanda Sappelli, directeur HR bij a.s.r.: ,,Bijzonder is dat het onderzoek aantoont dat juist oudere generaties vinden dat die stelling niet altijd opgaat. Jongere generaties denken dus vooral zélf dat ze meer meters moeten maken om inspraak te krijgen. We moedigen collega’s aan om met elkaar in gesprek te blijven over wat zij van elkaar verwachten. Het beeld is toch vaak dat oudere generaties zouden vinden dat jongere generaties zich ‘eerst moeten bewijzen’ op de werkvloer. En dat blijkt nu een mythe.''

''Bijna de helft van de twintigers geeft aan dat zij graag een (betaalde) sabbatical zouden willen. Daarmee kunnen bedrijven jongere generaties dus echt over de streep trekken''

Jolanda Sappelli, directeur HR a.s.r.

Fysieke gezondheid belangrijkste reden om eerder te stoppen met werken

De verschillende generaties zijn unaniem in hun overtuiging dat mentale en fysieke gezondheid de belangrijkste reden is om eerder te stoppen met werken, ongeacht of ze blij zijn met hun werk of niet. De helft van de Nederlandse werknemers geeft aan eerder dan hun pensioenleeftijd te willen stoppen, 9 procent kiest ervoor om na zijn of haar pensioen langer door te werken. Ook valt op dat dertigers in vergelijking tot andere generaties vaker de wens uitspreken om eerder met pensioen te gaan als dit financieel haalbaar is.

Het onderzoek wijst uit dat werknemers die met verschillende generaties samenwerken, significant vaker de intentie hebben om bij de huidige organisatie te blijven. Sappelli: ,,Daarnaast lijkt het aanbieden van onderscheidende secundaire arbeidsvoorwaarden, die aansluiten op de behoeften van verschillende generaties, van steeds groter belang. Zo geeft bijna de helft van de twintigers aan dat zij graag een (betaalde) sabbatical zouden willen. Daarmee kunnen bedrijven jongere generaties dus echt over de streep trekken.''

Lees ook: Fiets naar je Werk Dag: werkgever biedt vaker fietsvergoedingen aan in vacatures

'Pensioenopbouw verantwoordelijkheid van de werkgever'

Over de verantwoordelijkheid voor pensioenopbouw verschillen de meningen onder werkenden in Nederland: 41 procent zegt dat de werkgever hiervoor verantwoordelijk is, 22 procent van de Nederlandse beroepsbevolking ziet dit juist niet zo. Het valt op dat de jongere generaties (Generatie Z en Millennials) pensioenopbouw aanzienlijk vaker zien als een verantwoordelijkheid van de werkgever en dat oudere generaties menen dat hier juist ook een verantwoordelijkheid ligt voor de werknemer zelf.

Lees ook: Nieuwe pensioenwet: wat gaat er voor de zzp’er veranderen?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws